IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на Саудитска Арабия и Русия тласкат нагоре цените на петрола*

Пазарите са разтревожени от потенциалния недостиг на доставки в следващите месеци

09:34 | 06.09.23 г. 18
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават, тъй като пазарите са разтревожени от недостиг, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха доброволните си съкращения на доставките до края на годината, предава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 14 цента до 90,18 долара за барел, докато при американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) повишението е с 12 цента до 86,81 долара за барел.

Инвеститорите очакваха Саудитска Арабия и Русия да продължат своите доброволни съкращения само до октомври, ето защо тримесечното удължаване не беше очаквано.

„Тези решния значително затягат световния пазар на петрол и могат да доведат само до едно нещо: по-високи цени на петрола в световен мащаб“, пише в бележка Хорхе Леон, старши вицепрезидент на консултантската компания Rystad Energy.

Трудно е да се предвиди въздействието, което тези съкращения ще окажат върху инфлацията и икономическата политика на Запада, но по-високите цени на петрола само ще увеличат вероятността от по-голямо фискално затягане, особено в САЩ, с цел ограничаване на инфлацията, смята той.

Rystad изчисли, че глобалното търсене ще надхвърли предлагането с около 2,7 млн. барела на ден през следващото тримесечие.

Саудитска Арабия ще удължи доброволното си намаляване на добива на петрол от 1 млн. барела на ден с още три месеца до края на декември 2023 г., съобщи държавната информационна агенция SPA във вторник, цитирайки представител на енергийното министерство.

Русия продължи своето доброволно решение да свие износа си на петрол с 300 хил. барела на ден до края на тази година, обяви вицепремиерът Александър Новак във вторник.

Действията на Саудитска Арабия и Русия са в допълнение към съкращенията през април, договорени от няколко произвоители от ОПЕК+, които продължават до края на 2024 г.

И двете страни ще преразглеждат решенията за съкращенията си ежемесечно, за да решат дали са нужни още подобни действия, или увеличаване на производството спрямо пазарните условия, посочиха от SPA и Новак.

„Решението за удължаване на съкращенията на производството подчертава тяхната отдаденост на ценовата стабилност в предизвикателна пазарна среда“, посочва Суганда Сачдева, изпълнителен директор и главен стратег в Acme Investment Advisors.

Сачдева обаче добавя, че годишният период на поддръжка на рафинериите в САЩ от септември до октомври може да ограничи търсенето на суров петрол и потенциално да действа като възпиращ фактор за нарастващите цени на петрола.

* Данните са актуални към 09:06 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 10 месеца
До: SporqZaKef рядко.тъъъп въпрос от тъъъпа копейка!... къде виждаш коментар от служебния акаунт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 20
zelka007
преди 10 месеца
как е друзя антиваксъре-газовици , водите ли записки по наблюдението ... ?! ... 17:00 - ФЕЦ 320МВт и 18:00 - 143МВт (пускаме кепенците на ФЕЦ-а) и ВяЕЦ - 305МВт и 205МВт ... сиреч , да обобщим , с още малко инсталации спокойно си покриваме дневният товар без никакви притеснения (пролет , лято и есен) а с добро планиране на батерии , или водородни хъбове , ще си покриваме със съхранена енергия и вечерният товар ... спокойно след някоя и друга годинка можем да стартираме плаващи вятърни централи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 12
SporqZaKef
преди 10 месеца
Аз само да питам, някой като пусне статия, сам ли си пише коментарите от служебния акаунт (В случая Елена Кирилова) или си имате човек на заплата да ги пише ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 23
zelka007
преди 10 месеца
как е друзя антиваксъре-газовици , водите ли записки по наблюдението ... ?! ... 15:00 - ФЕЦ 1272МВт (не е зле за облачен ден , а ?!) и ВяЕЦ - 305МВт ... и какво се оказва ?! цялото дневно потребление над най-ниският ни товар в 4:00 през нощта , спокойно се покрива от ВЕЦ и ВяЕЦ ... :))) ... и то без да се престаравеме особено ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 21
zelka007
преди 10 месеца
за любопитните , това са плаващите турбини на Eolink , за слаб морски вятър ... http://eolink.fr/en/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 23
zelka007
преди 10 месеца
как е друзя антиваксъре-газовици , водите ли записки по наблюдението ... ?! ... 14:00 - ФЕЦ 1357МВт (не е зле за облачен ден , а ?!) и ВяЕЦ - 289МВт (силният сутрешен вятър стихва вече) ... форумните енергетици запознати ли са с програмата Horizont Europe на ЕС ?! не ?! ами да знаят , че тази програма е съфинансирала първата плаваща вятърна турбина на България в Черно море . това е пилотен проект на Eolink , ще струва малко над 21млн евра , като ЕС съфинасира 16млн , 2025 ще работи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 21
Dani_2077
преди 10 месеца
Айде пак ... призрака за "недостигащият петрол" и анализите/прозренията/виденията на разни незнайни "анализатори", че ако не е еФтиният и православен петрол на Путин, Земята ще пропадне в най-близката черна дупка ... аман.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 21
zelka007
преди 10 месеца
До: data ... и сега така ще се получи ... погледна ли Exxon какви ги вършат в Гвинейският залив ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 20
zelka007
преди 10 месеца
До: zelka007 ... опс ... последното е за 13:00 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 21
zelka007
преди 10 месеца
как е друзя антиваксъре-газовици , водите ли записки по наблюдението ... ?! ... 12:00 - ФЕЦ 1434МВт (не е зле за облачен ден , а ?!) и ВяЕЦ - 310МВт (силният сутрешен вятър стихва вече) ... в Уругвай към 2008г прасктически не е съществувала вятърната енергия , внасяли са електричество и са ползвали масово дизелови генератори ... в момента са натен износител , можете да видите моментното състояние в приложеният линк , и имат повече от 50 вятърни парка ... https://adme.com.uy/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още