fallback

Решенията на Саудитска Арабия и Русия тласкат нагоре цените на петрола*

Пазарите са разтревожени от потенциалния недостиг на доставки в следващите месеци

09:34 | 06.09.23 г. 18
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се повишават, тъй като пазарите са разтревожени от недостиг, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха доброволните си съкращения на доставките до края на годината, предава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 14 цента до 90,18 долара за барел, докато при американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) повишението е с 12 цента до 86,81 долара за барел.

Инвеститорите очакваха Саудитска Арабия и Русия да продължат своите доброволни съкращения само до октомври, ето защо тримесечното удължаване не беше очаквано.

„Тези решния значително затягат световния пазар на петрол и могат да доведат само до едно нещо: по-високи цени на петрола в световен мащаб“, пише в бележка Хорхе Леон, старши вицепрезидент на консултантската компания Rystad Energy.

Трудно е да се предвиди въздействието, което тези съкращения ще окажат върху инфлацията и икономическата политика на Запада, но по-високите цени на петрола само ще увеличат вероятността от по-голямо фискално затягане, особено в САЩ, с цел ограничаване на инфлацията, смята той.

Rystad изчисли, че глобалното търсене ще надхвърли предлагането с около 2,7 млн. барела на ден през следващото тримесечие.

Саудитска Арабия ще удължи доброволното си намаляване на добива на петрол от 1 млн. барела на ден с още три месеца до края на декември 2023 г., съобщи държавната информационна агенция SPA във вторник, цитирайки представител на енергийното министерство.

Русия продължи своето доброволно решение да свие износа си на петрол с 300 хил. барела на ден до края на тази година, обяви вицепремиерът Александър Новак във вторник.

Действията на Саудитска Арабия и Русия са в допълнение към съкращенията през април, договорени от няколко произвоители от ОПЕК+, които продължават до края на 2024 г.

И двете страни ще преразглеждат решенията за съкращенията си ежемесечно, за да решат дали са нужни още подобни действия, или увеличаване на производството спрямо пазарните условия, посочиха от SPA и Новак.

„Решението за удължаване на съкращенията на производството подчертава тяхната отдаденост на ценовата стабилност в предизвикателна пазарна среда“, посочва Суганда Сачдева, изпълнителен директор и главен стратег в Acme Investment Advisors.

Сачдева обаче добавя, че годишният период на поддръжка на рафинериите в САЩ от септември до октомври може да ограничи търсенето на суров петрол и потенциално да действа като възпиращ фактор за нарастващите цени на петрола.

* Данните са актуални към 09:06 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 06.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още