fallback

Страховете от поскъпването на петрола оцветиха в червено щатските индекси

Книжата на енергийните компании получиха силен положителен тласък, докато тези на авиокомпаниите поевтиняха

23:11 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с понижения, докато инвеститорите гледат с тревога към петролния пазар и поскъпващата суровина, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0,56% до 34 642,03 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа понижение от 0,42% до 4496,83 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 0,08% от стойността си, смъквайки се до равнище от 14 020,95 пункта.

Цените на петрола поскъпнаха, след като Саудитска Арабия удължи своите съкращения в добива от 1 млн. барела на ден. На фона на това фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с над процент до близо 87 долара за барел, достигайки най-високото си нива от ноември миналата година.

Това се отрази и върху акциите на енергийните компании, листнати в рамките на S&P 500. Цената на книжата на Halliburton, Occidental Petroleum и EOG Resources се повиши с по 3%, докато акциите на авиокомпаниите American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines и Carnival поевтиняха с по над 2% заради очакваното увеличение в цената на авиогоривата.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 5 септември.

„Ако цените на петрола се покачват, това може да ускори инфлацията“, изтъква Кийт Лърнър от Truist Advisory Services. „Това прави само работата на Фед още по-трудна“, добавя той.

През удължения празничен уикенд Goldman Sachs намали перспективата за рецесия на американската икономика до 15% и заяви, че очаква Фед да се въздържи от ново повишаване на лихвите по-късно този месец.

Въпреки че това може да се разглежда като добра новина за пазара, инвеститорите трябва да се борят със сезонния ефект през септември, исторически най-слабият месец за акциите.

Разбира се, някои технически индикатори дават надежда на инвеститорите през последните дни. В знак на положителен краткосрочен импулс, основните индекси надхвърлиха съответните си 50-дневни пълзящи средни миналата седмица.

Междувременно Джеръми Грантъм, известен инвеститор с опит при мечи пазари, отново предупреди за предстояща рецесия, заявявайки, че тази година може да настъпи спад. „Мисля, че се спускаме от балона от 2021 г., който беше един от големите балони“, изтъква Грантъм, добавяйки: „Всеки голям балон е последван от рецесия. Лично аз смятам, че изкуственият интелект е много важен. Но мисля, че вероятно е твърде късно, за да ни спаси от рецесия“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се увеличи съответно до 4,262% и 4,38 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, записа ръст от 0,56% до 104,82 пункта.

Цената на златото се понижи с 0,7 на сто до 1952,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 05.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още