fallback

Саудитска Арабия и Русия обявиха нови ограничения на добива на петрол

Пазарите реагираха остро на съобщенията и цената на сорта Брент прескочи нивото от 90 долара за барел

17:50 | 05.09.23 г.

Саудитска Арабия и Русия обявиха нови доброволни съкращения на добива на петрол до края на годината, което доведе до повишаване на цената на петрола с 2%*, пише Ройтерс.

Европейският сорт Брент се търгува за малко над 90 долара за барел за първи път от ноември 2022 г. Американският лек суров петрол (WTI) достига до цена от 87,40 долара за барел.

Риад ще намали добива си на петрол с още 1 млн. барела на ден до края на годината. Според изявление на вицепремиера Александър Новак Русия ще удължи доброволното свиване на износа си на петрол с 300 хил. барела на ден до края на годината.

По-рано днес (5 септември) търговията с петрол беше разнопосочна и под натиска на опасенията за по-бавно от очакваното възстановяване на китайската икономика.

Саудитска Арабия посочи още, че анализира всеки месец последствията от своето решение за намаляването на добива, за да прекрати мерките, преди да окажат негативен ефект върху пазарите.

От своя страна Александър Новак уточни, че Русия намалява доброволно добивите, "за да запази стабилността и баланса" на петролния пазар. Москва вече обяви намаление на дневните добиви с 500 хил. барела през август и с още 300 хил. барела през септември.

Междувременно в страната има остър недостиг на горива. Преди дни Ройтерс съобщи, че руските земеделски производители се оплакват от липсата на гориво за техниката за прибиране на реколтата.

В редица области в Русия са въведени ограничения при покупката на бензин и дизел. От пазара липсва бензин АИ-95, показват още данните на търговците, които трудно успяват да купят гориво от петролните бази.

* Данните са актуални към 17:10 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 05.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още