fallback

Петролът стартира седмицата с лек спад в цената*

Русия призна, че ще удължи свиването на добива си през септември, очаква се и Саудитска Арабия да го направи за октомври

10:07 | 04.09.23 г. 5
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават съвсем леко в понеделник на фона на очакванията, че големите производители ще продължат да поддържат доставките затегнати, и нарастващите надежди, че Федералният резерв ще остави лихвите на същото равнище, за да избегне забавянето на икономиката на САЩ, пише Ройтерс.

Ноемврийските фючърси върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват със 7 цента, или 0,08%, до 88,48 долара за барел. Цената на октомврийските фючърси върху американския сорт West Texas Intermediate crude (WTI) се понижава с 3 цента, или 0,04%, до 85,52 долара за барел.

Миналата седмица и двата бенчмарка достигнаха най-високите си нива от повече от половин година насам, след като поевтиняха през предходните две седмици.

"Цените на суровия петрол бяха движени основно от очакването за допълнително свиване на доставките от страна на най-големите производителки на петрол - Русия и Саудитска Арабия", заяви Суганда Сачдева, заместник-председател и главен стратег в Acme Investment Advisors.

Сачдева отбелязва обаче, че постоянното нарастване на добива на петрол в САЩ може да ограничи допълнителното повишение на цената.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви в четвъртък, че Русия се е споразумяла с партньорите си от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за параметрите на удължените мерки за намаляване на износа. Тази седмица ще бъде публикувано официално съобщение с подробности за планираните съкращения.

Русия вече заяви, че ще намали износа с 300 хил. барела на ден през септември, след като през август той бе свит с 500 хил. барела дневно. Очаква се също Саудитска Арабия да удължи доброволното си съкращение от 1 млн. барела на ден, за да обхване и октомври.

В речта си на конференцията на APPEC в Сингапур в понеделник главният изпълнителен директор на Vitol Ръсел Харди заяви, че световният пазар на суров петрол би трябвало да стане по-малко затегнат през следващите шест до осем седмици поради поддръжка на рафинериите, но доставките на кисел суров петрол с по-високо съдържание на сяра ще останат затегнати.

„Заради съкращенията на ОПЕК+ няма достатъчно доставки (на кисел суров петрол) за всички комплексни рафинерии в Индия, Кувейт, Джизан, Оман и Китай“, твърди Харди.

В САЩ ръстът на работните места набра инерция през август, но равнището на безработица се повиши до 3,8%, а ръстът на заплатите се забави, което подсказва, че условията на пазара на труда се охлаждат и затвърждава очакванията, че Федералният резерв няма да затрудни допълнително икономиката на страната си, като повиши лихвите този месец.

Същевременно в Китай производствената активност неочаквано се е разширила през август, сочат данните от проучването на Caixin за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) във фабричния сектор, облекчавайки частично песимизма за икономическото здраве на най-големия вносител на петрол в света.

Поредица от мерки за подкрепа на икономиката, обявени от Пекин миналата седмица, като намаляване на лихвите по депозитите на някои от най-големите държавни банки в страната и по-облекчените условия за теглене на ипотечни кредити, също подкрепят цените.

Инвеститорите обаче продължават да очакват по-сериозни стимули за затруднения имотен сектор в страната, който е една от основните спирачки за китайската икономика след края на пандемията.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 04.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още