fallback

Европейските борси завършиха слабо вял месец

Секторът на луксозните стоки беше най-губещ в четвъртък

20:33 | 31.08.23 г.

Европейските борси останаха без промяна в четвъртък, след като спадове в сектора на потребителските и луксозните стоки надделяха над ръстовете в секторите на недвижимите имоти и финансовите услуги, включително UBS, а порция икономически данни очерта смесена картина за еврозоната, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,2%, след като отбеляза ръст от 0,5% в средата на сесията. Ръстовете през последно време помогнаха на бенчмарка да се отърси от най-лошото си месечно представяне от началото на тази година, но той все още е напът да запише спад от близо 3%.

Книжата на швейцарската банка UBS поскъпнаха с 6,1% до най-високото си ниво от 2008 г. насам благодарение на обхватния план за съкращаване на разходи за 10 млрд. долара и закриване на 3000 работни места в Швейцария след придобиването на конкурента Credit Suisse.

По-широкият индекс на финансовите услуги прибави 1,5% и достигна едномесечен връх.

Чувствителните към лихвите недвижими имоти отбелязаха ръст от 1,6%, а доходността по облигациите в еврозоната намаля до едноседмично дъно, след като данни за инфлацията в блока показаха смесена картина.

Инфлацията в еврозоната е останала непроменена този месец, а базисната инфлация очаквано се забави, но остава над целта на ЕЦБ. Минали данни за бизнес активността показаха влошаване на перспективите пред икономиката.

Ръководителите на ЕЦБ запазиха възможността за повишаване на лихвите през септември, след като ги повишиха през юли, въпреки че някои от тях са заявили, че ново повишаване ще бъде счетено за ненужно, когато бъдат публикувани новите икономически прогнози, показаха протоколи от заседанието.

За първи път от над една година трейдърите не успяват да преценят дали е вероятно повишаване на лихвите през септември.

Отделни данни от Германия показаха, че безработицата през август е нараснала повече от очакванията, а продажбите на дребно през юли неочаквано са намалели.

Секторът на луксозните стоки се представи най-слабо в четвъртък със спад от 1,3%.

Книжата на Pernod Ricard, собственик на шампанското Mumm и на водка Absolut, поевтиняха с 6,7% заради предупреждение, че продажбите ще намалеят на китайските и американските пазари през първото ѝ фискално тримесечие до 30 септември. Това повлече надолу и целия сектор на храните и напитките, който отбеляза спад от 1%.

Цената на акциите на Glencore се понижи с 2,5%, след като Financial Times съобщи, че десетки асет мениджъри са обвинили минната компании в лъжи в миналото за перспективите пред акциите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 31.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още