fallback

Петролът поевтинява в последния ден от август*

Въпреки това цената на суровината е напът да отбележи седмичен ръст

10:04 | 31.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като данните за производствената активност в Китай отчетоха спад, а инвеститорите очакват публикуването на доклада за личните потребителски разходи (PCE) в САЩ, по-късно през деня, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват със 7 цента, или 0,08%, до 85,79 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се понижава с 2 цента, или 0,02%, до 81,61 долара за барел.

Производствената активност в Китай се свива за пети пореден месец през август, показа официално проучване в четвъртък, засилвайки опасенията около публикуваните наскоро слаби данни за растежа на втората по големина икономика в света.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се е повишил до 49,7 пункта от 49,3 пункта през юли, сочат данни Националното статистическо бюро, оставайки под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада.

Прогнозите за по-затегнати доставки на петрол в САЩ подкрепиха цените през предходната сесия, но срещу тях се изправиха трудностите около търсенето, смята Ип Джун Рон, пазарен стратег в IG.

"Като цяло противоречивите фактори тласкат цените към известна колебливост днес, допълнително провокирана от известно наблюдение и изчакване, тъй като фокусът на инвеститорите се насочва към доклада за основните лични потребителски разходи (PCE) на САЩ, който ще бъде публикуван по-късно в четвъртък“, твърди Ип.

Засега цените на петрола се насочват към седмичен ръст, след като правителствените данни на САЩ отчитат по-ниски от очакваното доставки на суров петрол, а военният преврат в Габон, страна членка на ОПЕК, също предизвика притеснения от прекъсване на доставките на суров петрол.

Анализаторите очакват Саудитска Арабия да удължи доброволното съкращаване на добива на петрол от 1 млн. барела на ден за трети пореден месец, за да обхване и октомври, с което да допълни съкращенията наложени от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), поведени от Русия.

Същевременно правителството на САЩ ревизира в низходяща посока ръста на на брутния вътрешен продукт до 2,1% през второто тримесечие спрямо темпа от 2,4%, отчетен миналия месец, а данните, публикувани в сряда, показаха, че растежът на откритите работни места в частния сектор се е забавил значително през август.

Федералният резерв може да прекрати своя цикъл на повишаване на лихвите, ако пазарът на труда и икономическият растеж продължат да се забавят с настоящия постепенен темп, заяви заяви в сряда бившият президент на Фед в Бостън.

„Лошите новини бяха добри, тъй като по-слабите икономически данни в САЩ понижиха очакванията за нови лихвени увеличения“, коментират от ANZ Research в бележка. По-високите лихви намаляват търсенето на петрола и оказват натиск върху цените на „черното злато“.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 31.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още