fallback

Американските акции затвориха с повишения за четвърти пореден ден

Пазарите очакват публикуването на данните за инфлацията преди началото на търговската сесия в четвъртък

23:25 | 30.08.23 г.

Американските акции затвориха с повишения за четвърти пореден ден. Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,11% до 34 890,24 пункта, S&P 500 добави 0,38% до 4514,87 пункта, а Nasdaq – 0,54% до 14 019,31 пункта.

Инвеститорите оценяват признаците на охлаждане на пазара на труда и ревизията на данните за икономическия растеж през второто тримесечие, пише Ройтерс.

Данните за заетостта на ADP показват, че през август новоразкритите работни места в САЩ са много по-малко от очакваното. През август са създадени около 177 хил. нови работни места в частния сектор, което е доста под увеличението от 371 хил. през юли. Това намалява опасенията, че по-високите заплати ще продължат да тласкат инфлацията.

Статистиката на Бюрото за икономически анализи показва, че икономиката на САЩ е нараснала с 2,1% годишно темпо през второто тримесечие. Първоначалните оценки сочеха за разширяване на БВП на страната с 2,4%.

Пазарите очакват публикуването на данните за инфлацията преди началото на търговската сесия в четвъртък.

Заради публикуваните данни повечето от инвеститорите смятат, че Федералният резерв няма да увеличи пак лихвите през септември. Според инструмента за наблюдение на лихвите на Фед на Investing.com 90% от инвеститорите очакват пауза.

Акциите на Apple Inc поскъпнаха с почти 2%, след като Citigroup потвърди рейтинга си „купува“ за книжата. Оптимизмът около компанията се засилва заради очакваното пускане на iPhone 15. Събитието е планирано за 12 септември.

Очаква се Apple да повиши цените на iPhone 15 със 100 до 200 долара, изчислява Citi. Очакванията на банката са да има вълна от подмяна на стари модели с новия.

Акциите на компаниите за чипове също подкрепиха технологичния индекс. Пазарната оценка на Nvidia добави още 1%. Акциите на Ambarella Inc обаче се сринаха с над 17%, след като по-слабите прогнози за третото тримесечие на компанията засенчиха по-добрите от очакваното резултати за второто тримесечие на годината.

Акциите на HP Inc поевтиняха с над 7%, след като компанията намали прогнозите си за годишната си печалба и свободния паричен поток. Продажбите ѝ през второто тримесечие също така не отговарят на прогнозите на фона на по-бавно от очакваното възстановяване на търсенето на компютри в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 30.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още