fallback

Свиването на американските петролни запаси подкрепя цената на „черното злато“*

Инвеститорите купуват фючърси заради опасността от урагана „Идалия“

09:55 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола продължиха да се повишават в сряда, след като данните за индустрията отчетоха голямо свиване на запасите от суров петрол в САЩ, най-големия потребител на гориво в света, и след като опасенията за ураган в Мексиканския залив държат инвеститорите под напрежение, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 30 цента, или 0,35%, до 85,79 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 37 цента, или 0,46%, до 81,53 долара за барел, което е пета поредна печеливша сесия за WTI.

И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от долар във вторник, тъй като щатската валута отслабна, след като перспективите за по-нататъшни повишения на лихвените проценти намаляха след публикуването на по-слабите данни за заетостта в САЩ .

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с около 11,5 млн. барела през седмицата, приключила на 25 август, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс преди да бъдат публикувани данните, изчислиха среден спад от 3,3 млн. барела.

По-големият от очаквания спад на запасите от суров петрол в САЩ е добра новина за петролния пазар, тъй като предполага силно търсене, коментира Тошитака Тазава, анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

В същото време инвеститорите купуваха фючърси заради опасенията за урагана Идалия, който се вихри над Мексиканския залив, източно от основните петролни и газови обекти в САЩ.

„Притесненията относно урагана „Идалия“ провокираха нови покупки“, каза Тазава.

Офшорният добив на петрол в Мексиканския залив представлява около 15% от производството на петрол в САЩ и около 5% на природен газ, според Администрацията за енергийна информация (EIA).

Петролният гигант Chevron Corp. евакуира част от персонала си от региона, но производството продължава в обектите, които тя управлява на територията на Мексиканския залив.

Очаква се предлагането на петрол да остане затегнато, тъй като анализаторите очакват, че Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, ще удължи мерките за доброволното намаляване на добива си до октомври.

На това основание източници от рафинирането, анкетирани от Ройтерс, прогнозират, че Саудитска Арабия ще повиши официалните си цени за продажба на суров петрол в Азия по дългосрочни договори през октомври до най-високите им стойности тази година.

Въпреки това опасенията за търсенето на горива и макроикономическата ситуация в Китай, най-големия вносител на петрол в света, ограничиха ръста на цените.

Макар че китайската икономика се възстанови леко през юли, след свиване през юни, цялостната картина показва, че различни показатели за продукцията напоследък са се изравнили и икономиката може да се насочи към низходяща спирала, освен ако политическата подкрепа не бъде увеличена скоро, заявиха анализатори на Capital Economics в бележка до клиенти.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 30.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още