fallback

Nasdaq се възстановява от августовския си спад и се повишава с над 1%

Останалите индекси на Wall Street също удължават печелившата си серия

23:41 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните индекси на Wall Street приключиха сесията във вторник с ръстове, като Nasdaq Composite се повиши с над 1%, тъй като инвеститорите насочиха вниманието си към технологичните акции в последните дни на трудния август, пише CNBC.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 1,4%, бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 292 пункта, или 0,8%, към стойността си, а технологичният Nasdaq отбеляза ръст от 1,7%.

Производителят на чипове Nvidia оглави класацията на поскъпващите технологични акции с ръст от над 4%. Книжата на Meta Platforms, Tesla, Apple и Microsoft също поскъпнаха.

Секторът изглежда получи тласък от спада на доходността по облигациите след публикуването на новите икономически данни за САЩ.

Цената на акциите на AT&T се повиши с 3,8%, след като Citi повиши рейтинга на акциите на компанията и каза, че телекомуникационният гигант ще може да си позволи големия си дивидент. Книжата на компанията за търговия на дребно Best Buy поскъпнаха с 5,6% след като компанията отчете по-високи от очакваното резултати.

Доходността по двугодишните държавни ценни книжа се понижи с повече от 16 базисни пункта, тъй като данните за потребителските нагласи се оказаха по-слаби от очакваното (индексът на нагласите беше на ниво от 106,1 пункта). Икономисти, анкетирани от Dow Jones, прогнозираха 116 пункта. Отделно от това последният доклад за свободните работни места и проучването на текучеството на работната сила отчете спад в броя на свободните позиции през юли - още един знак, че икономиката се охлажда.

„Смятаме, че това представлява доста добра тактическа възможност за навлизане в рискови активи, преди всичко в американски ценни книжа“, пише главният стратег за активи на HSBC Макс Кетнер в бележка във вторник. Според него разпродажбите през август са намалили еуфорията на инвеститорите до по-разумни нива.

За склонността към рискове във вторник допринесе и съдебно решение, което може да проправи пътя за създаване на ETF за биткойн, което подкрепи поскъпването на акциите на Coinbase с 15%.

Повишенията във вторник се наблюдават ден след като S&P 500 отбеляза първия си двудневен напредък за месеца. В понеделник бенчмаркът се повиши с 0,6%, а Nasdaq напредна с 0,8%. По време на предходната сесия Dow се повиши с 200 пункта.

Само с три оставащи сесии през август Dow е напът да завърши месеца с 2,8% спад. S&P 500 и Nasdaq се насочват към загуби от съответно 2,4% и 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 30.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още