fallback

Петролът поевтинява леко на фона на опасения за предлагането*

Според анализатори за по-нататъшното поскъпване на суровината са нужни силни китайски данни

10:10 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават незначително във вторник, след като опасенията, че евентуални повишения на лихвите в САЩ по-нататък могат да намалят търсенето, бяха засенчени от тревогите, че тропическа буря край брега на Мексиканския залив може да затрудни доставките, съобщава Ройтерс.

Цената на фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се понижава с 12 цента, или 0,14%, до 84,30 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол от West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват със 17 цента, или 0,21%, до 79,93 долара за барел.

Инвеститорите очакват ключови икономически данни от САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица и които ще дадат насоки за курса на лихвите през тази и следващата година. Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл каза в петък, че може да се наложи централната банка на САЩ да повиши лихвите допълнително, за да забави упоритата инфлация.

Пазарите смятат, че има 80% вероятност Фед да не промени лихвите през следващия месец, сочат данни, събрани чрез инструментът FedWatch на Refinitiv, но вероятността за повишаване на лихвите през ноември сега се оценява на около 56%.

„На този етап може да е трудно цените на петрола да запазят силния бичи тренд (наблюдаван) през юли. Икономиките на САЩ и Европа ще бъдат изправени пред низходящ натиск през четвъртото тримесечие, докато лихвите не достигнат най-високото си равнище“, заяви анализаторът на CMC Markets Леон Ли.

„Така че опасенията за търсенето са напълно възможни, което от своя страна оказва натиск върху цените на петрола. А икономиката на Китай все още не е отбелязала значително подобрение... Цените на петрола може да останат нестабилни на този етап, а за допълнителното им повишаване в бъдеще може да е нужно подобрение на китайските данни“, добавя той.

Възстановяването на китайската икономика се забавя заради задълбочаващия се спад в сектора на недвижимите имоти, слабите потребителски разходи и забавящия се ръст на кредитите, което накара Пекин да понижи основните си лихви, за да стимулира активността във втората по големина икономика и потребител на петрол в света.

Въпреки че цените на Брента и американския суров петрол (WTI) са се повишили съответно с около 12% и 13% от началото на третото тримесечие до момента, вследствие на съкращенията на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), прогнозите за китайската икономика продължават да са тревожни, коментираха анализатори от National Australia Bank в бележка във вторник.

Същевременно тропическата буря „Идалия“ застигна западната част на Куба в понеделник и почти се превърна в ураган, докато се насочва към Флорида. Бурята вероятно ще прекъсне електрозахранването и може да засегне производството на суров петрол в източната част на американския бряг на Мексиканския залив.

Тази седмица фокусът ще бъде върху доклада за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE) в САЩ, който трябва да бъде публикуван в четвъртък, и данните за броя на новите работни места извън селскостопанския сектор – в петък.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 29.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още