fallback

Лек или тежест е затегнатата парична политика за икономиките?

Данните през новата седмица ще покажат колко ефективни са решенията на централните банкери

13:05 | 28.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Компасът на централните банкери за паричната политика до момента е ясен – инфлацията. Упоритият ръст на цените накара голяма част от регулаторите да повишават лихите с цел да го овладеят, но останалите фактори не показват точно това. Макроикономическите зависимости между инфлацията и брутния вътрешен продукт (БВП) или безработицата накараха дори самият гуверньор на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл да се замисли дали не трябва да обърне повече внимание именно на тях, преди да обяви края на цикъла на лихвените повишения. В изявлението си в петък (25 август), по време на редовната годишна среща на централните банкери от цял свят в Джаксън Хоул, той призна, че ако икономиката се е разраснала с темп „над тенденцията“, централната банка може отново да затегне паричната политика.

Той, а също и колегата му от Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард отхвърлиха всички спекулации, че ще променят инфлационната си цел. „Два процента е и ще остане нашата инфлационна цел“, заяви Пауъл. „Ангажирани сме да постигнем и поддържаме позиция на паричната политика, която е достатъчно рестриктивна, за да доведе до забавяне на инфлацията до това равнище с течение на времето".

„Играем игра. Тя има правила. Не променяйте правилата на играта по средата ѝ. Не казвам, че сме по средата, а може би малко след нея“, коментира от своя страна Лагард.

И докато в Европа и САЩ възможността за ново затягане остава, решенията на регулаторите в Азия миналата седмица бяха малко по-различни.

Китайската централна банка намали едногодишната основна лихва по кредитите в понеделник, тъй като властите се опитват да стимулират търсенето на заеми. Решението на институцията да остави петгодишната лихва на същото равнище изненада пазарите, които очакваха промяна заради отслабващата валута.

Възстановяването на втората по големина икономика в света загуби инерцията си на фона на кризата на имотния пазар, слабите потребителски разходи и забавения ръст на кредитирането, засилвайки аргумента властите да въведат повече стимули.

Централната банка в Южна Корея също смекчи ястребовата си позиция и не промени лихвите си. Представителите ѝ се фокусираха върху по-фино настройване на паричната политика в условията на по-слабата инфлация и забавящия се икономически растеж.

„Някои може да твърдят, че паричната политика трябва да придава по-голяма тежест на растежа, отколкото на инфлацията. Не мога да споря с това, но инфлацията все още е най-важната, а след това е финансовата стабилност“, заяви гуверньорът Рий Чан-Йон на пресконференция след решението.

Председателят на Южнокорейската централна банка обаче не изключи възможността за намаляване на лихвите преди края на тази година или преди Фед да го направи, което анализаторите разтълкуваха като смекчаване на позицията.

Пазарите внимателно проследиха решенията на регулаторите през изминалата седмица и не успяха да намерят единна посока в края ѝ.

Седмицата беше неблагоприятна само за бенчмарка на сините чипове Dow Jones Industrial Average от водещите индекси на Wall Street, който отбеляза спад от 0,53% до 34 346,90 пункта. За сметка на това обаче широкият измерител S&P 500 и технологичният Nasdaq се повишиха със съответно 0,58% и 1,82 на сто до 4405,71 пункта и 13 590,65 пункта.

Азиатските борси приключиха по сходен начин, като седмичното изменение на японския Nikkei 225 беше отрицателно (-0,23%) до 31 624,28 пункта, а в континентален Китай показателят Shanghai Composite изтри почти 2 на сто (1,98%) от стойността си до 3064,07 пункта. Единствено хонконгският индекс Hang Seng се повиши през седмицата с 0,89% до 17 956,38 пункта.

Пазарите на Стария континент имаха добра седмица, като британският индекс FTSE 100 напредна с 1,05% до 7338,58 пункта през седмицата, в която бяха публикувани данните за потребителското доверие в страната. Проучване на GfK показва, че измерителят за потребителските нагласи се е повишил с 5 пункта до -25 пункта този месец, възстановявайки се почти изцяло от спада през юли. Перспективите на потребителите за финансите им през следващата година също са се увеличили с 28 пункта сега спрямо година по-рано. Прогнозата за общата икономическа ситуация през следващите 12 месеца също се е подобрила през август спрямо юли.

Седмичният напредък на германският DAX се равнява на 0,37% до 15 631,82 пункта. На фокус на инвеститорите в страната през седмицата бяха икономическите данни, които показаха, че икономиката на държавата е стагнирала през второто тримесечие. Ръководителят на Федералната статистическа служба Рут Бранд коментира, че след две поредни тримесечия на спад германската икономика най-после се стабилизира.

Френският показател CAC 40 също се повиши през изминалата седмица с 0,9% до 7229,6 пункта.

На петролния пазар цените на двата основни сорта Брент и West Texas Intermediate (WTI) се понижиха за втора поредна седмица. Фючърсите върху Брента поевтиняха с 1,1% до 84,48 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол се понижи до 79,83 долара за барел, което е седмичен спад от близо 2% за WTI.

А ето и кои са събитията, които биха могли да задвижат пазарите в една или друга посока през настоящата седмица:

В САЩ следващите дни ще бъдат натоварени, като инвеститорите ще обърнат внимание на доклада за пазара на труда, а също и на данните за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE). Прогнозите сочат, че работните места в САЩ са се увеличили със 170 хил. през август, което е най-слабият им ръст от декември 2020 г. насам. Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), който е предпочитан измерител за инфлацията от Фед се очаква да се е повишил с 0,2% на месечна база през юли. Ще бъдат публикувани данни и за личните доходи и разходи, за новооткритите работни места (JOLTS) и индекса на мениджърите по поръчките във фабричния сектор (PMI). Ще бъде публикувана и втора оценка за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие. Нивата на безработица ще бъдат отчетени в Канада и Бразилия.

В Европа инвеститорите ще проследят протокола от заседанието на ЕЦБ за паричната политика, за да преценят дали централната банка ще повиши, или запази лихвите през септември, особено предвид слабото икономическо представяне на Европа. На фокус ще бъде и публикуването на данни за инфлацията в еврозоната, а също и отделно в Германия, Франция, Италия и Испания. Очаква се годишният темп на инфлация в еврозоната да се е забавил за четвърти пореден месец до 5,1% през август, достигайки най-ниското си ниво от началото на 2022 г. насам, но все още доста над целта на ЕЦБ от 2%.

Освен това ключов доклад за работните места ще бъде публикуван от еврозоната, Германия и Италия, а S&P Global ще представи актуални данни за индекса на мениджърите по поръчките във фабричния сектор (PMI) в региона. В Германия се очаква продажбите на дребно през юли да са се възстановили след неочакван спад, докато показателят за доверието на потребителите на института Gfk се очаква да остане без сериозна промяна. Други важни данни от региона включват окончателни оценки за БВП на Франция и Италия и проучвания на бизнеса и потребителите. Очаква се Швейцария да отчете базисната си инфлация и продажбите на дребно.

БВП на Турция за второто тримесечие също бъде проследен от инвеститорите в Европа.

Седмицата във Великобритания ще бъде спокойна, като ще бъдат публикувани само окончателните данни за индекса на мениджърите по поръчките в производствения сектор (PMI) и данни за цените на жилищата в национален мащаб.

В Азия китайският PMI през август вероятно ще отрази до каква степен изостава икономическото възстановяване напоследък и може да даде насоки дали Политбюро ще се ангажира с по-голяма икономическа подкрепа, за да предотврати по-нататъшен спад в цените на имотите. В Япония ще бъде публикувана поредица от икономически данни включваща измерването на потребителското доверие през август, в допълнение към индустриалното производство, продажбите на дребно и новопостроените жилища за юли.

Инвеститорите ще следят за данните за базисната инфлация през юли в Австралия – последните такива преди централната банка да обяви решението си през септември. Очакват се още отчитанията на продажбите на дребно в региона, разрешителните за строеж и набор от данни за ипотечни кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 28.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още