fallback

Цените на петрола се насочват към втори пореден седмичен спад*

Суровината поскъпва леко в последния ден на търговия от седмицата

08:56 | 25.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се повишават в петък, но се насочват към седмичен спад, докато доларът укрепва преди речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, а опасенията около затегнатото предлагане се успокояват, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 30 цента, или 0,36%, до 83,66 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 33 цента, или 0,42%, до 79,39 долара за барел.

Цените на суровия петрол са напът да се понижат с между 1,5% и 2,5% за седмицата – втори пореден седмичен спад.

„Без съмнение политическите перспективи на Фед ще бъдат ключовата движеща сила за пазарите“, казва Ип Юн Ронг, пазарен анализатор в IG.

„На фона на последните актуализации по инфлацията в САЩ и данни за пазара на труда след предишната среща на Федералната комисия по отворените пазари, фокусът ще бъде върху това кои фактори председателят на Фед ще насочи вниманието си“, добавя той.

Повишеното внимание на инвеститорите преди речта на Пауъл на симпозиума в Джаксън Хоул повиши стойността на долара до 10-седмичен връх – най-големият му ръст от месец, докато пазарите чакат сигнали колко дълго ще останат лихвите високи.

Силният долар прави петрола по-скъп за притежателите на други валути, засягайки търсенето.

От гледна точка на предлагането преговорите между Турция и полуавтономното кюрдско регионално правителство в Ирак за износа на суров петрол от северните части на страната все още продължават, след като официалните лица не успяха да достигнат до споразумение за рестартиране на износа по-рано тази седмица.

Турция спря иракските петролни потоци през пристанище Джейхан на 25 март, след като изгуби арбитражно дело, заведено от Ирак.

Пазарът също така следи внимателно потоците от ирански петрол, докато производството в страната върви към ниво от 3,4 млн. барела на ден до края на септември според думите на иранския петролен министър пред държавните медии, макар че санкциите на САЩ остават в сила.

Допълнително натежавайки върху пазарните сътресения, САЩ подготвят предложение, което ще облекчи санкциите върху петролния сектор на Венецуела, позволявайки на повече компании и държави да внасят суров петрол.

„Подкрепата за цените на петрола от предишните производствените съкращения намаля. Пазарът гледа към Саудитска Арабия, за да види дали ще продължи доброволните си съкращения на производството“, казват анализатори от Haitong Futures.

Оценки на анализатори показват, че най-големият износител в света вероятно ще намали доброволно производството с 1 млн. барела на ден и през октомври – трети последователен месец с подобна стъпка, на фона на несигурността около доставките и докато кралство се опитва да намали допълнително световните запаси.

*Данните са актуални към 8:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 25.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още