fallback

Петролът леко поевтинява на фона на слаби икономически данни*

Инвеститорите са в очакване и на срещата на централните банкери в Джаксън Хоул

08:45 | 24.08.23 г.

Петролът леко поевтинява в четвъртък на фона на разочароващите икономически данни от ключови икономики и докато инвеститорите очакват речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в петък за сигнали за лихвените проценти, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент се понижават с 2 цента, или 0,02%, до 83,18 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 6 цента, или 0,08%, до 78,83 долара за барел.

Производствените данни от индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за редица страни от сряда обрисуваха мрачна картина за здравето на икономиките по света, предизвиквайки опасения за търсенето, казват анализаторите.

Япония отчете свиваща се производствена активност за трети пореден месец през август. Бизнес активността в еврозоната също е намаляла повече от очакваното, особено в Германия. Британската икономика вероятно върви към свиване през текущото тримесечие и има опасност да изпадне в рецесия.

Бизнес активността в САЩ се доближава до точка на застой през август, като растежът е най-бавният от февруари насам.

В същото време представители на Федералния резерв, както и на Европейската, Английската и Японската централни банки се насочват към Джаксън Хоул, където може би ще доминират разговорите за запазване на високите лихви за по-дълго време въпреки отслабването на инфлационния натиск.

Низходящият натиск върху цените на петрола до голяма степен се дължи на опасения за потенциален спад на търсенето и нарастващо предлагане на петрол заради мрачните данни за индексите на мениджърите по поръчките (PMI), казва Суганда Сакдева, изпълнителен директор и главен стратег в Acme Investment Advisors.

От гледна точка на предлагането производството на суров петрол на Иран ще достигне 3,4 млн. барела на ден до края на септември, заяви петролният министър на страната пред държавните медии, макар че санкциите на САЩ остават в сила.

Американските власти подготвят и предложение, което ще облекчи санкциите върху петролния сектор на Венецуела. Те ще позволят на повече компании и страни да внасят суров петрол, ако южноамериканската държава премине към свободни и справедливи президентски избори, посочват петима души, запознати с плановете.

„Предвид значителната точка на съпротива от 83 долара за барел за WTI, очакваме цените на петрола да продължат да се търгуват с отрицателна тенденция“, казва Сакдева.

„Вероятно цените може да преминат през известно възстановяване, но явно са напът да тестват по-ниски нива от около 74 долара за барел в краткосрочен план“, добавя тя.

Запасите от суров петрол са се свили с 6,1 млн. барела през седмицата до 18 август до 433,5 млн. барела спрямо очаквания на анализатори в анкета на Ройтерс за спад от 2,8 млн. барела на ден.

* Данните са актуални към 8:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 24.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още