fallback

Петролът поскъпва леко преди срещата на централните банкери в Джаксън Хол*

Пазарите очакват сигнали за перспективите пред основните лихви

08:45 | 23.08.23 г.

Цените на петрола се повишават в сряда, докато пазарите обмислят слабите показатели за търсенето от най-големия вносител Китай и перспективата за още увеличения на лихвите в САЩ на фона на потенциално затягане на предлагането, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент се повишават с 5 цента, или 0,06%, до 84,08 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 8 цента, или 0,10%, до 79,72 долара за барел.

И двата бенчмарка изгубиха по 0,5% във вторник.

Пазарите очакват сигнали за перспективите пред основните лихви, когато представителите на Федералния резерв, Европейската, Английската и Японската централни банки се насочат към Джаксън Хол, щата Уайоминг, за годишната си среща по-късно през седмицата.

„Инвеститорите не са склонни да поемат големи позиции преди симпозиума в Джаксън Хол, тъй като искат да открият подсказки каква ще е следващата стъпка на Федералния резерв“, казва Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities.

„Очаква се опасенията за по-високите лихви и мудното търсене в Китай да надделеят над затегнатото предлагане от ОПЕК+ в краткосрочен план“, казва той.

Китай – втората по големина икономика в света, е смятан за решаващ за поддържане на търсенето на петрол през останалата част на годината. Слабият му растеж разочарова пазарите, тъй като обещаните стимули се оказаха под очакванията, включително по-малко от прогнозираното намаляване на основната лихва в понеделник.

От гледна точка на предлагането Саудитска Арабия доброволства да намали предлагането с още 1 млн. барела на ден от юли до края на септември, а Русия планира да свие износа през август с 500 хил. барела на ден.

Тези ходове са част от сделка сред членовете на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, известни като ОПЕК+, за ограничаване на доставките и подкрепа на цените.

В САЩ запасите от суров петрол продължават да спадат, намалявайки с около 2,4 млн. барела през седмицата до 18 август, посочват пазарни източници, позовавайки се на данни на Американския петролен институт от вторник. Това е малко по-лек спад от понижението от 2,9 млн. барела, който анализаторите очакваха в анкета на Ройтерс.

„След огромния спад от 6,2 млн. барела седмица по-рано, условията на доставките като цяло все още клонят към по-затегнатия край“, казва Юн Ронг Ип, пазарен стратег в IG в Сингапур.

Седмичният доклад на Администрацията за енергийна информация ще излезе по-късно в сряда.

* Данните са актуални към 8:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 23.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още