fallback

Какво ще движи пазарите през следващата седмица?

Речта на председателя на Фед в Джаксън Хоул и данните за еврозоната и Китай ще са в основата на настроенията на инвеститорите

17:53 | 20.08.23 г.

Представители на Федералния резерв се събират за годишната среща на централната банка в Джаксън Хоул, Уайоминг, като главният акцент е речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Задълбочаващата се криза в сектора на имотите в Китай също ще е във фокуса на вниманието на инвеститорите през следващата седмица, пише Investing.com.

Мрачни са прогнозите за PMI данните от еврозоната и Обединеното кралство, които ще бъдат публикувани в сряда.

Джаксън Хоул

Инвеститорите се надяват да получат по-голяма яснота относно икономическите перспективи и бъдещия път на лихвените проценти от речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Речта му е насрочена за малко след 10 ч. сутринта ET (17 ч. българско време).

Според протокола от срещата на Фед през юли повечето от централните банкери са все още загрижени заради инфлацията. Това означава, че не могат да бъдат изключени още повишения на лихвите.

Инвеститорите ще се съсредоточат върху това дали ръководителят на Фед вярва, че ще е необходимо по-сериозно затягане на паричната политика, за да се намали инфлацията, или дали е постигнат достатъчен напредък, за да се запазят лихвите. Търсят се и индикации, че Фед обмисля намаляване на лихвите през 2024 г.

Трейдърите виждат 89% шанс Фед да задържи лихвените проценти на текущите нива на срещата си през септември, според инструмента за наблюдение на лихвените проценти на Investing.com.

Капиталови пазари

Трите основни индекса на Уолстрийт завършиха с понижения миналата седмица, след като поредица от силни икономически данни накара инвеститорите да се откажат от очакванията за намаляване на лихвените проценти. Това доведе до ръст на доходността на държавните облигации.

Безпокойството от влошаващата се имотна криза в Китай и нейното въздействие върху отслабващата икономика на страната също натежават върху настроенията на пазарите.

Основен двигател на настроенията през следващата седмица ще е речта на Пауъл в петък.

Китайски неволи

Засилват се очакванията, че Китай може да намали основната лихва по кредитите - което означава по-ниски лихви по ипотечните кредити - още в понеделник.

Най-големите опасения на пазарите са, че започва безпрецедентната дългова криза в сектора на имотите в страната, който представлява приблизително една четвърт от икономиката ѝ. Ако това се случи, има огромен риск проблемите да се прехвърлят и във финансовата ѝ система.

Китай неочаквано понижи няколко ключови лихвени проценти миналата седмица, но анализаторите казват, че стъпките досега са твърде закъснели и че са необходими много по-силни мерки, за да се спре низходящата спирала.

Задълбочаващата се криза в сектора на имотите може да има дестабилизиращо въздействие върху втората по големина икономика в света, която вече отслабна на фона на слабото вътрешно и външно търсене, колебливата дейност във фабриките и нарастващата безработица.

PMI данни

PMI данните за еврозоната и Великобритания ще бъдат публикувани в сряда. Те ще покажат дали Европейската централна банка и ще пристъпи отново към повишаване на лихвените проценти през септември, както и дали Bank of England ще увеличи лихвите с по-голяма стъпка.

PMI в еврозоната и Обединеното кралство се понижават през последните месеци на фона на стагнация в сектора на услугите, съчетана със свиване на производствената дейност.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард също ще е в Джаксън Хоул и инвеститорите ще наблюдават изказванията ѝ, за да предвидят следващия ход на централната банка на еврозоната.

През юли Лагард каза, че ЕЦБ ще запази „непредубеденост“, когато става въпрос за бъдещи решения за лихвите, като ще се води единствено от данните за икономиката и инфлацията.

Цените на петрола

Цените на петрола отчетоха първата си седмична загуба от юни миналата седмица, тъй като нарастващата загриженост относно перспективите пред глобалното търсене компенсира очакванията за затягане на предлагането на фона на съкращенията на добивите от ОПЕК+.

„Притесненията за инвеститорите остават фокусирани върху напрежението около забавящия се глобален растеж и все още ограничените глобални доставки“, коментира Роб Хоуърт, старши портфолио мениджър в U.S. Bank Asset Management.

Слабите данни за китайската икономика оказват допълнителен натиск върху търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 20.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още