fallback

Продажбите на Walmart надхвърлят очакванията

Компанията повиши прогнозата си за финансовите резултати за цялата година след публикуването на отчета

17:23 | 17.08.23 г.

Продажбите на Walmart Inc за второто тримесечие надхвърлят очакванията и компанията повиши прогнозата си за финансовите резултати за цялата година заради силното търсене на хранителни стоки на ниски цени и продукти за здраве и уелнес.

Това се вижда от финансовия отчет на веригата, публикуван в четвъртък и цитиран от Ройтерс.

Акциите на компанията поскъпнаха с 3% в предпазарната търговия, а след началото на редовната търговска сесия в САЩ добавят 0,5%.

„Съобщенията за смъртта на потребителя в САЩ са силно преувеличени. Докладът за печалбите на най-големия търговец на дребно в света със сигурност отговаря на всички очаквания“, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег в B Riley Wealth.

Хоган смята, че силният доклад е добър предвестник за търговския сезон преди връщането на децата в училище след лятната ваканция и последващото празнично пазаруване.

Продажбите в магазините на Walmart в САЩ, отворени от поне една година, нарастват с 6,4% към края на юли. За сравнение, прогнозите бяха за 4,4% ръст, според данни на Refinitiv.

Оперативната печалба се повишава с 6,7% до 7,32 млрд. долара през тримесечието, а коригираната печалба на акция достига 1,84 долара, като надминава очакванията на анализаторите за 1,71 долара на акция.

Онлайн продажбите също се представят силно, с 24% ръст на годишна база за отчетния период, главно благодарение на популярността на услугата за вземане на поръчка от магазин.

Основен двигател на увеличението са продажбите на хранителни стоки и на продукти за здраве и уелнес.

Добре се представят и категориите продукти, предлагани от веригата, за предстоящата учебна година.

Данните на Walmart отразяват отчетеното увеличение на продажбите на дребно в САЩ през юли, което предполага, че икономиката е продължила да се разраства в началото на третото тримесечие въпреки поредицата от увеличения на лихвените проценти заради инфлацията.

Въпреки добрия отчет главният финансов директор на компанията Джон Дейвид Рейни е предпазлив. Според него американците все още са изправени пред риск от удар по покупателната им способност през следващата година заради нарастващите разходи за енергия и възобновяването на плащанията по студентските заем през октомври.

Walmart очаква печалбите за фискалната 2024 г. да бъдат в диапазона от 6,36 до 6,46 долара на акция. Предишната прогноза на компанията беше за диапазон 6,1-6,2 долара на акция. Средната оценка на анализаторите е за 6,28 долара.

Компанията също така очаква нетните продажби да нараснат с около 4% до 4,5% за фискалната година. Предишната прогноза беше за 3,5% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 17.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още