fallback

Петролът поскъпва след решението на Китайската централна банка*

Японските икономически данни също подкрепиха цената на суровината

10:07 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се повишават във вторник, след като Китайската централна банка неочаквано понижи основните си лихви за втори пореден път в рамките на 3 месеца, за да подпомогне забавеното икономическо възстановяване. Слабите икономически данни от региона обаче ограничават поскъпването на петрола, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 44 цента, или 0,51%, до 86,65 долара за барел, а фючърсите върху суровия петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишават с 37 цента, или 0,45%, до 82,88 долара за барел.

Цените се вдигат, след като Китайската народна банка понижи основната си лихва по едногодишните средносрочни заеми (MLF) на стойност 401 млрд. юана (55,25 млрд. долара) за някои финансови институции с 15 базисни пункта от 2,65% до 2,50%.

Вливането на пари в брой цели да бъдат компенсирани други фактори, включително данъчни плащания, за да се „поддържа ликвидността на банковата система в разумни граници“, коментират от регулатора в изявление онлайн.

„Пазарът очакваше Народната банка на Китай да изчака до септември, преди да разхлаби паричната си политика, а днешните понижения на лихвите показват, че опасенията на властите за състоянието на макроикономиката нарастват“, коментира Робърт Карнел, регионален ръководител на изследванията от банка ING, в бележка.

Данните за индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай от вторник показаха, че икономиката се е забавила още повече през юли, което засилва натиска върху и без това отслабващия растеж и накара властите да намалят основните лихвени проценти, за да подкрепят активността.

Въпреки слабите макроикономически данни апетитът за петрол в Китай се оказва стабилен. Производството на рафинериите в страната през юли е нараснало със 17,4% спрямо предходната година, тъй като рафинериите са поддържали добива на по-високи нива, за да задоволят търсенето по време на летните пътувания в страната и да се възползват от високите регионални маржове на печалба чрез износ на гориво.

В подкрепа на цените на петрола е и фактът, че през периода април-юни японската икономика е нараснала много по-бързо от очакваното, тъй като засиленият износ на автомобили и туристите, които пристигат в Япония, са помогнали да се компенсира забавящото се възстановяване на потреблението след Covid-19.

Същевременно добивът на петрол и природен газ от водещите шистови региони в САЩ се очаква да намалее през септември за втори пореден месец до най-ниските си нива от май насам, сочат данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) от понеделник.

Намаляващият добив в САЩ би могъл да влоши проблема с по-затегнатото предлагане на петрол в световен мащаб, докато Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) свива производството си.

* Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 15.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още