fallback

Китайската дефлация и външна търговия натиснаха надолу цената на петрола*

Опасенията за бавното икономическо възстановяване на Китай и търсенето на горива ограничават ръста на цената

10:16 | 09.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават по време на азиатската търговия в сряда, тъй като опасенията за забавяне на търсенето от страна на най-големия вносител на суров петрол Китай нараснаха след публикуването на слабите данни за външната търговия и дефлация в страната, надделявайки над очакванията за по-затегнато предлагане заради съкращенията на добива от Саудитска Арабия и Русия, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 10 цента, или 0,12%, до 86,07 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 11 цента, или 0,13%, до 82,81 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около долар във вторник.

"Цените на петрола се затрудняват да се повишат допълнително заради оставащите опасения, свързани с бавното възстановяване на китайската икономика и търсенето на горива", смята Чийоки Чен, главен анализатор в Sunward Trading.

„Също така предвид опасенията за забавянето на търсенето в САЩ и Европа поради поредицата от лихвени повишения ръстът на цените на петролните пазари изглежда е ограничен“, добави той, прогнозирайки, че цената на барел WTI ще бъде в диапазона от 75 до 85 долара по-късно този месец.

И двата бенчмарка отбелязаха шести пореден седмичен ръст миналата седмица, което е най-дългата печеливша серия от декември 2021 г. до януари 2022 г., подпомогната от намаляването на доставките от ОПЕК+ и надеждите за китайските стимули, които ще допринесат за възстановяването на търсенето на петрол в Китай.

Данните за инфлацията в Китай в сряда показаха, че индексът на потребителските цени е спаднал през юли на годишна база за първи път от февруари 2021 г. насам, потвърждавайки изпадането на икономиката в дефлация, тъй като възстановяването й от пандемията продължава да буксува.

Те последваха разочароващите търговски данни във вторник, които показаха, че вносът на суров петрол в Китай през юли е намалял с 18,8% спрямо предходния месец до най-ниския си дневен обем от януари, тъй като основните износители намалиха задграничните доставки, а запасите в страната са продължили да се трупат.

Увеличението на запасите от суров петрол в САЩ с 4,1 млн. барела миналата седмица е поредният мечи знак, смятат пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Натрупването беше по-голямо, отколкото очакваха анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Данните на правителството на САЩ за запасите ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

Същевременно месечният доклад на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) от вторник прогнозира, че производството на суров петрол в САЩ ще нарасне с 850 хил. барела на ден до рекордните 12,76 млн. барела дневно през 2023 г., изпреварвайки последния връх от 12,3 млн. барела на ден през 2019 г.

Цените на суровия петрол се повишават от юни насам главно заради продължителното свиване на производството на Саудитска Арабия, както и заради увеличаващото се търсене в световен мащаб, заявиха от EIA.

Най-големият износител в света Саудитска Арабия миналата седмица удължи доброволното си съкращаване на производството от 1 млн. барела на ден до края на септември, като добави, че то може да бъде продължи да е в сила и след това или да бъде увеличено. Русия също заяви, че ще намали износа си на петрол с 300 хил. барела дневно през септември.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 09.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още