fallback

Цената на петрола си поема глътка въздух след спада на китайския внос

Пазарите очакват и новите данни за запасите от петрол и горивни продукти на САЩ

10:07 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават във вторник, след като Китай отчете рязък месечен спад във вноса през юли, което засили опасенията за търсенето, въпреки че те бяха компенсирани от тези за доставките, предизвикани от съкращенията на добива от Саудитска Арабия и Русия, пише Bloomberg.

Вносът на петрол в Китай, най-големият вносител на петрол в света и вторият по големина потребител, през юли е бил 43,69 млн. метрични тона, или 10,29 млн. барела дневно, показват данни на Главната митническа администрация във вторник. Това е спад от 18,8% спрямо вноса, отчетен през юни, въпреки че е ръст от 17% спрямо година по-рано.

Намаляващият внос на петрол в Китай беше отчетен на фона на разочароващи икономически данни за юли, като икономиката, която е зависима от експорта, отчете спад на износа от 14,5%. Това е най-голямото намаление от февруари 2020 г. насам и е по-рязко понижение от очакванията на анализаторите.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 25 цента, или 0,29%, до 85,09 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се понижава с 20 цента, или 0,24%, до 81,74 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха с около 1% по време на предходната сесия, тъй като инвеститорите очакваха по-слабо търсене от Китай и Съединените щати, двете най-големи икономики и потребители на петрол в света.

„Ралито на суровия петрол си взе глътка въздух, изправяйки се пред важна техническа съпротива... Но свиването на производството от страна на Саудитска Арабия и Русия може да остане бичи фактор за петролните пазари“, коментира анализаторът на CMC Markets Тина Тенг в бележка.

Саудитска Арабия, най-големият износител в света, по-рано заяви, че доброволното съкращаване на добива на петрол с 1 млн. барела ще е в сила и през септември, като добави, че може да го удължи и след това или да свие производството още повече след септември.

Русия също заяви, че ще намали износа на петрол с 300 хил. барела дневно през септември.

„Решението на Саудитска Арабия да удължи съкращенията на производството до септември, въпреки че цената на фючърсите върху Брента се повиши над 80 долара за барел, предполага, че кралството може да се стреми към цена над 80 долара“, коментира Вивек Дар, стратег за минни и енергийни суровини в Commonwealth Bank of Australia.

Пазарите също очакват данните за запасите от петрол и горивни продукти на САЩ. Респондентите, участвали в проучване на Ройтерс от понеделник вечерта, прогнозираха спад във запасите от суров петрол от 200 хил. барела и увеличение на запасите от бензин с 200 хил. барела.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 08.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още