fallback

Цената на петрола отстъпва леко в началото на седмицата*

Въпреки това удължаването на мерките за свиване на доставките от ОПЕК+ задържа цените близо до четиримесечен връх

10:00 | 07.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават леко в понеделник, но все още са близо до най-високите си нива от средата на април насам, след като водещите производители Саудитска Арабия и Русия обещаха да удължат мерките за свиването на доставките с още един месец, за да затегнат още повече световните пазари и да подкрепят цените, пише Ройтерс.

Цената на фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се понижава с 19 цента, или 0,22%, до 86,05 долара за барел, докато фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват също с 19 цента, или 0,23%, до 82,63 долара за барел.

И двата бенчмарка отбелязаха шестата си поредна седмична печалба миналата седмица – най-дългата им печеливша серия от декември 2021 г. до януари 2022 г.

„Бичият ръст е в съответствие с очакванията ни за по-силно второ полугодие за петрола в сравнение с първото“, заяви Сувро Саркар, водещ енергиен анализатор в DBS Bank.

„Но смятаме, че по-нататъшният ръст може да бъде ограничен и цените на петрола да се задържат около нивото от 85 долара за барел Брент за известно време, ограничени от оставащите опасения за темпа на икономическото възстановяване на Китай и съмненията за това колко дълго Саудитска Арабия и Русия ще продължат да ограничават производството и съответно износа предвид наличния неизползван капацитет.“

Цените на петрола през последните седмици бяха подкрепени от очакванията за забавяне на повишенията на лихвите в САЩ, намаляването на доставките от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) и надеждите за стимули, които да помогнат за възстановяването на търсенето на петрол в най-големия вносител на суров петрол в света – Китай след мрачното второ тримесечие.

Най-големият износител в света Саудитска Арабия в четвъртък удължи своето доброволно свиване на производството от 1 млн. барела дневно до края на септември, като добави, че то може да бъде удължено и след това или задълбочено. Производството на кралството за септември ще бъде около 9 млн. барела на ден.

Русия заяви в четвъртък, че ще намали износа си на петрол с 300 хил. барела дневно през септември. В допълнение, руски военен кораб беше сериозно повреден миналата седмица при атака на украински военноморски дрон срещу базата на руската черноморска флота в Новоросийск. Пристанището, което обработва 2% от световните доставки на петрол, вече възобнови дейността си.

В съответствие със свиването на производството саудитската петролна компания Saudi Aramco повиши в събота официалните продажни цени за повечето сортове, които продава в Азия, за трети месец през септември.

Съкращенията на добива от страна на ОПЕК+, мерките за стимулиране на Китай и подобрената прогноза за икономиката САЩ подкрепят цените на суровия петрол, коментира анализаторът на CMC Markets Тина Тенг, въпреки че според нея цените се доближават до краткосрочната съпротива на априлските си върхове.

Пазарният анализатор на IG Тони Сикамор смята, че траен пробив на цената на WTI над 84 долара за барел ще ѝ даде възможност да се повиши и до 93,5 долара за барел.

Инвеститорите очакват китайските икономически данни тази седмица, за да оценят апетита на Пекин за повече стимулиращи мерки, с които да подкрепи икономиката си.

В САЩ броят на работещите петролни платформи е намалял с четири до 525 миналата седмица, което е осми пореден седмичен спад до най-ниското им ниво от март 2022 г. насам, отбеляза Baker Hughes в седмичния си доклад в петък.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 07.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още