fallback

Последната сесия на Wall Street за седмицата започва на зелено*

Акциите на Amazon се насочват към най-голямото си седмично поскъпване от ноември

18:06 | 04.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси на Wall Street започват сесията в петък с повишения, след като инвеститорите анализираха печалбите на големите технологични компании и по-слабия от очакваното доклад за работните места в САЩ през юли. Доходността по американските държавни облигации също се понижава от върховете, които достигна скоро, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,23% до 35 297,63 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбелязва ръст от 0,05% до 4503,93 пункта в началото на сесията в петък, а технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 0,03% до 13 955,61 пункта.*

Пазарът оцени множество финансови отчети, включително на гиганта в областта на електронната търговия Amazon. Акциите на компанията поскъпват с 8,9% до 140,49 долара за брой и са напът да отбележат най-добрия си дневен ръст от ноември насам, след като печалбата на компанията надмина очакванията.

Книжата на Apple поевтиняват с 3,3% до 184,84 долара за брой, след като резултатите на компанията показаха по-ниски приходи спрямо предходното тримесечие.

Извън технологичната сфера акциите на DraftKings прибавиха 10% към стойността си на фона на отчет, който надмина очакванията на анализаторите, докато книжата на Booking Holdings поскъпнаха с 8%, след като компанията представи по-добри от очакваните резултати. Цената на акциите на Amgen също се повиши, подкрепена от добрите ѝ резултати.

Откакто е започнал сезонът на отчетите, около 84% от компаниите, чиито акции влизат в състава на S&P 500, са публикували своите резултати, като около 80% от тях надминават очакванията на Wall Street, според FactSet.

„Последната порция отчети за второто тримесечие тази седмица даде още по-добри резултати, устойчиви маржове, стабилни насоки и показа апетит за капиталови разходи/възвръщаемост на капитала, въпреки опасенията за икономиката“, смята Емануал Кау, ръководител на стратегията по европейски акции в Barclays. "Положителната инерция на печалбите на акция подкрепи ралито, но волатилността на лихвите отново е водеща."

Инвеститорите получиха и още един ориентир за състоянието на пазара на труда в САЩ с петъчния доклад за работните места. Данните показаха, че през юли работните места в страната са се увеличили със 187 хил., което е по-малко от прогнозата на икономистите, анкетирани от Dow Jones за 200 хил. Равнището на безработица също се понижи от 3,6% на 3,5%.

Въпреки по-слабите общи данни тези за средното почасово възнаграждение подсказаха по-висока инфлация и изпревариха очакванията, отбелязаха ръст от 0,4% за месеца и 4,4% на годишна база. Това беше малко над очакваните съответно 0,3% и 4,2%.

"По-високи за по-дълъг период от време все още е основният сценарий за лихвените проценти, но ако данните за заетостта продължат да се охлаждат, това ще улесни Фед в заемането на не толкова ястребова позиция", коментира Майк Льовенгарт от  Morgan Stanley Global Investment Office. „Тази монета обаче има две страни – ако пазарът на труда се забави твърде много, опасенията за рецесия могат да се засилят отново.“

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни облигации се увеличава до съответно 4,109% и 4,267%. Ръстът ѝ през последните сесии оказа натиск върху рисковите активи.

На петролните пазари фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 35 цента до 85,49 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се повишава също с 35 цента до 81,9 долара.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,104 долара. Стойността на британския паунд се повишава до 1,277 долара за брой.

Цената на златото се повишава с 0,54% до 1979,4 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:40 | 04.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още