fallback

Цената на петрола се насочва към шести пореден седмичен ръст*

Обещанията на Саудитска Арабия и Русия за свиване на доставките и през септември подкрепят цената на суровината в петък

09:52 | 04.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се повишават за втори пореден ден в петък и са напът да отбележат шеста поредна седмица на ръст, след като Саудитска Арабия и Русия, съответно вторият и третият по големина производител на суров петрол в света, обещаха да удължат мерките за свиването на добива до края на септември, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за октомври поскъпват с 3 цента, или 0,04%, до 85,17 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) за септември се повишава с 9 цента, или 0,11%, до 81,64 долара за барел.

И двата бенчмарка са напът да поскъпнат за шеста поредна седмица, което е и най-дългата им серия от седмични повишения тази година. Брентът поскъпна с 15,4%, а WTI с 18,2% през последните шест седмици.

Саудитска Арабия удължи доброволното съкращаване на производството на петрол от 1 млн. барела на ден до края на септември. Русия също ще намали износа си на петрол с 300 хил. барела дневно през септември, заяви нейният заместник министър-председател и министър на енергетиката Александър Новак.

Съвместния комитет за наблюдение (JMMC) на ОПЕК+ едва ли ще промени цялостната политика за добива на петрол на срещата си в петък, споделят източници. Но съкращенията от Саудитска Арабия и коментарите от Русия преди решаваща среща на ОПЕК+ засилват опасенията за доставките, подкрепяйки цените.

Говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби каза, че САЩ ще продължат да работят с производители и потребители, за да гарантират, че енергийният пазар насърчава растежа. САЩ са най-големият производител и потребител на петрол в света.

Въпреки това последните данни от САЩ, показващи затегнат пазар на труда и забавящ се сектор на услугите, предизвикаха някои опасения, че икономическото забавяне ще намали търсенето на петрол и ще окаже натиск върху цените дори когато мерките за съкращаване на доставките са в сила.

„Силният долар натежава върху цените на суровия петрол и всички искат да знаят дали един горещ пазар на труда ще принуди Федералния резерв да затегне още повече паричната политика“, заяви Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Освен това спадът в бизнес активността в еврозоната се е задълбочил повече, отколкото се очакваше първоначално през юли, а Английската централна банка повиши основния си лихвен процент до 15-годишен връх в четвъртък. По-високите разходи за заеми за бизнеса и потребителите биха могли да забавят икономическия растеж и да намалят търсенето на петрол.

Въпреки това подобрената прогноза за търсенето и ограниченото предлагане може да продължат да стимулират петролните пазари, смята Тина Тенг, анализатор в CMC markets.

„Предстоящите данни за откритите работни места в неселскостопанския сектор в САЩ ще бъдат във фокуса на инвеститорите и ще насочват пазарните настроения тази вечер“, допълни Тенг.

*Цените са актуални към 9:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 04.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още