fallback

Петролът се търгува почти без промяна на цените*

По-ниският кредитен рейтинг на САЩ и опасенията за ограничено предлагане се изравняват на везните на инвеститорите

10:20 | 03.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола остават почти без изменения в четвъртък след два дни на спад, включително рязък в сряда, тъй като понижаването на кредитния рейтинг на САЩ натежава върху настроенията, а същевременно опасенията около ограниченото предлагане оказват известна подкрепа, пише Ройтерс.

Рейтинговата агенция Fitch намали кредитния рейтинг на САЩ, най-големия потребител на петрол в света, отразявайки очакваното фискално влошаване и политическата поляризация в страната.

Въпреки преобладаващите мечи настроения цените са подкрепени от опасенията за по-затегнати доставки заради мерките за свиването на добива, предприети от големите производители, които се очаква да бъдат удължени на среща в петък.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 1 цент, или 0,01%, до 83,21 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава също с 1 цент, или 0,01%, до 79,50 долара за барел.*

И двата бенчмарка се търгуваха близо до най-високите си стойности от април насам в сряда, но понижаването на рейтинга на САЩ доведе до 2% спад в цената им в края на търговията. Цената на фючърсите върху WTI се повиши с почти 16% през юли, а фючърсите върху Брента поскъпнаха с над 14%.

„Тъй като през последния месец наблюдавахме постоянен ръст в цената на петрола, тя беше готова за обрат. В краткосрочен план пазарът на петрол ще остане затегнат, но цените все още могат да са застрашени от по-голям спад“, заяви Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Рекордният спад от 17 млн. барела в запасите от суров петрол на САЩ миналата седмица очерта още по-ясно ситуацията с предлагането, тъй като рафинериите засилиха работата си и износът е надхвърлил 5 млн. барела на ден, показват данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) от сряда.

Свиването на запасите, което драстично превиши очакванията на анализаторите, участвали в проучване на Ройтерс, от 1,4 млн. барела, показа, че търсенето в световен мащаб изпреварва предлагането, тъй като големите съкращения от основните производители продължават да са в сила.

Следващото заседание на Комитета за наблюдение на пазара на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+) е насрочено за 4 август.

По данни на Ройтерс е малко вероятно ОПЕК+ да промени настоящата си политика по отношение на добива на петрол, като се очаква Саудитска Арабия да удължи мярката си за доброволно съкращение с 1 млн. барела дневно с още един месец, за да продължи и през септември.

Политиките на правителството за стимулиране на икономиката на Китай, втория по големина потребител на петрол в света, също оказват известна подкрепа на цените и търсенето на горива. Втората по големина икономика в света също съобщи в четвъртък, че секторът на услугите се е разширил с по-бързи темпове през юни, компенсирайки слабите данни за фабричното производство, които бяха публикувани по-рано тази седмица.

„По-нататъшната политика на стимулиране на Китай и рязък спад на запасите в САЩ все още може да са силните основни причини за възстановяващ се пазар на суров петрол“, смята Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 03.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още