fallback

Понижаването на кредитния рейтинг на САЩ изведе азиатските борси на червено

Най-голям спад отбеляза японският Nikkei 225, понижавайки се с 2,3%

12:32 | 02.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател

Азиатско-Тихоокеанските пазари приключиха сесията в сряда с понижения, след като рейтинговата агенция Fitch намали кредитния рейтинг на САЩ от AAA на AA+, позовавайки се на „очаквано фискално влошаване през следващите три години“, пише CNBC.

Пазарният анализатор на IG Тони Сикамор заяви, че това ще предизвика вълни от нежелание за поемане на риск, което означава по-евтини акции в Азия, както и покупка на активи убежища като държавни ценни книжа и валути като японската йена и швейцарския франк спрямо по-рискови, например австралийския и новозеландския долар .

Японският Nikkei 225 е най-губещият индекс в региона, пониживайки се с 2,3% и приключвайки сесията на ниво от 32 707,69 пункта, главно заради акциите на компаниите за комунални услуги и здравните технологии. Topix също отбеляза спад от 1,52% до 2301,76 пункта.

В сряда заместник-гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Шиничи Учида заяви, че регулаторът не смята да се отказва от ултрахлабавата си политика засега или да повишава отрицателния си лихвен процент, отхвърляйки спекулациите за затягане.

В Хонконг индексът Hang Seng също се понижи с 2,27% в последния час на търговията си, повлечен от акциите на компаниите в сектора на здравеопазването.

Индексите на пазарите в континентален Китай също приключиха сесията със спадове. Shanghai Composite изостана с 0,89% до 3261,69 пункта, а показателят Shenzhen Component регистрира спад от 0,35% до 11 104,16 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi изтри 1,9% от стойността си и приключи сесията на ниво от 2616,47 пункта, прекъсвайки четиридневната си печеливша серия, а Kosdaq се понижи с 3,18% до 909,76 пункта.

Таблица: CNBC

Инфлацията в Южна Корея през юли е била на ниво 2,3%, което е най-ниското такова от 25 месеца насам.

В понеделник протоколът от срещата на Южнокорейската централна банка разкри, че членовете на Борда подкрепят тезата основната лихва в страната да остане на ниво от 3,5%, но с уговорката, че ще „следят внимателно реалните икономически показатели като нивото на инфлацията и условията за финансова стабилност“, заяви един от членовете на Управителния съвет.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 отбеляза спад от 1,29% до 7354,7 пункта ден след като Централната банка на Австралия запази основния си лихвен процент на ниво от 4,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 02.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още