fallback

Спадът на промишленото производство в света тласна надолу европейските пазари

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа най-големия си еднодневен процентен спад от близо месец, а германският DAX отстъпи от рекордния си връх

20:33 | 01.08.23 г.

Европейските борси отбелязаха спад във вторник, а германският DAX отстъпи от рекордния си връх, тъй като свиването на фабричната активност в еврозоната, Китай и САЩ показа растящите рискове пред световната икономика от растящите лихви, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,9%, най-големия му еднодневен процентен спад от близо един месец насам.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,43% до ниво от 7666,27 пункта. Германският DAX се понижи с 1,26% и завърши деня на равнище от 16 240,4 пункта. Френският CAC 40 отстъпи с 1,22% до ниво от 7406,08 пункта.

Автомобилните компании, компаниите за финансови услуги и минните компании поведоха секторните спадове с между 1,3% и 1,6%.

Загубите се ускориха на пазарите в еврозоната, след като допитване показа, че промишленото производство в блока се е свило през юли с най-бързия си темп от май 2020 г. насам, тъй като търсенето е намаляло въпреки рязкото понижаване на цените от заводите.

Значителна слабост беше отчетена в Германия, най-голямата икономика в Европа, а Франция и Италия, които са съответно на второ и на трето място сред най-големите икономики в зоната на единната валута, също регистрираха значително влошаване спрямо юни.

Допитвания показаха, че заводската активност в Азия също е намаляла през юли, подчертавайки последиците от слабото търсене от Китай, а промишленото производство в САЩ също е останало на червена територия за девети пореден месец.

Луксозната компания LVMH с експозиция към Китай беше най-големият губещ в Stoxx 600 със спад от 2,3%.

Германският DAX, в който силно присъствие имат автомобилните компании, отстъпи от рекордния си връх в предходната сесия, след като книжата на BMW поевтиняха с 5,4%. Компанията беше сред най-големите губещи, след като маржът на печалбата за тримесечието на автомобилното ѝ подразделение не отговори на очакванията. Цената на акциите на конкурента Mercedes Benz записа спад с 2,4 на сто.

Германската логистична и куриерска компания DHL също натежа върху DAX със спад на цената на акциите ѝ от 5,2%, след като обяви свиване на тримесечните си приходи и печалба заради спада на обема на товарите.

Предположенията, че Федералният резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ) са близо до края на затягането на паричната си политика помогнаха на Stoxx 600 да постигне ръст през юли, а някои положителни доклади за второто тримесечие също подкрепиха индекса.

Сега анализаторите очакват свиване на тримесечните печалби на компаниите от Stoxx 600 с 5,8%, сочат данни на Refinitiv/IBES. Това е подобрение спрямо очаквания спад от 8,1% миналата седмица.

Във Великобритания книжата на HSBC поскъпнаха с 1,3%, след като кредиторът повиши ключовата си цел за рентабилността си.

Цената на акциите на Nexi се понижи с 6,9%, след като италианският гигант в разплащанията потвърди указанията си за 2023 г. въпреки предположенията за подобряването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:46 | 01.08.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още