fallback

Европейските борси изпращат юли с ръстове

Инвеститорите следиха новите данни за инфлацията в еврозоната

19:49 | 31.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари завършиха сесията си в последния ден на юли с повишения, след като инвеститорите следиха данните за забавянето на инфлацията в еврозоната и бяха в очакване на ключово решение за политиката на Английската централна банка, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,2% нагоре, след като предварителни данни показаха, че общата инфлация в еврозоната се е забавила до 5,3% през юли. Новите данни за растежа в еврозоната също така показват засилване на икономическата активност през второто тримесечие на тази година.

Европейски борси. Таблица: CNBC

Stoxx 600 нарасна с 1,9% през юли, сочат данни на Eikon.

Повечето сектори се озоваха на зелено, като акциите на компаниите от сектора на здравеопазването записаха 1,3% ръст. Книжата на фирмите за храни и напитки обаче бяха на червено, като се понижиха с 1,2 на сто.

Новите данни на инфлацията носят известно облекчение на централните банкери. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард миналата седмица подсказа, че банката е „отворена“ за потенциално повишаване на лихвите през септември, докато инфлацията показва признаци на забавяне.

Очаква се Английската централна банка да повиши лихвите с поне 25 базисни пункта при срещата на банкерите в четвъртък. Това би било 14-о поредно повишение, докато британската инфлация остава висока. През юни тя се забави съвсем леко до 7,9%.

В рамките на днешния ден своите финансови отчети обяви нидерландският производител на бира Heineken, както и британската Pearson, и френската Legrand.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 31.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още