fallback

Dow и S&P 500 записаха трета поредна седмица на растеж

Инвеститорите приветстваха забавянето на инфлацията и по-силните от очакваното финансови отчети

23:38 | 28.07.23 г.

Американските борсови индекси се повишиха в петък, като Dow Jones Industrial Average и S&P 500 приключиха трета поредна седмица на растеж, след като показателят за инфлацията, наблюдаван от Федералния резерв, достигна най-ниската си стойност от близо две години, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow напредна в петък със 176,57 пункта, или 0,50%, до 35 459,29 пункта. Широкият измерител S&P 500 добави 0,99% до 4582,23 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite нарасна с 1,90% до 14 316,66 пункта.

И трите основни индекса записаха седмични повишения, като Dow се покачи с около 0,66%. В четвъртък индексът прекрати 13-дневната си серия от ръстове, като подобна продължителност не беше регистрирана от 1987 г. насам. S&P напредна с 1,01% за седмицата, а Nasdaq - с 2,02%.

Тази седмица инвеститорите приветстваха данните, показващи забавяне на инфлацията, и по-силните от очакваното финансови отчети, които подкрепиха тезата, че САЩ могат да избегнат рецесия.

В петък данните за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE) през юни продължиха да показват отслабване на инфлацията. Измерителят показа, че базовият PCE е нараснал с 0,2% на месечна база, което съответства на очакваното от икономистите. Основният индекс се е повишил с 4,1% на годишна база, което е по-малко от очакваните 4,2%.

Данните се следят с особен интерес, след като по-рано тази седмица Федералният резерв очаквано повиши лихвените проценти. Фед цели инфлация от 2% годишно.

"След по-силния от очакваното ръст на БВП и по-добрия от очакваното сезон на отчетите това може да се окаже катализаторът, който да насочи пазара към нови върхове", коментира Джина Болвин, президент на Bolvin Wealth Management Group.

Сезонът на отчетите продължава, като акциите на Procter & Gamble, които влизат в състава на Dow, поскъпнаха с близо 3%. Компанията за потребителски стоки надмина очакванията на анализаторите за печалбата и приходите през последното си тримесечие.

Цената на книжата на Intel скочи с 6,6%, тъй като инвеститорите приветстваха завръщането на компанията към рентабилност, а тази на Roku се повиши с 31% ден след като надмина очакванията на Wall Street.

От друга страна, акциите на Ford Motor поевтиняха с 3,4%, въпреки че финансовите резултати на автомобилния производител засенчиха прогнозите и компанията повиши прогнозите си. Ford съобщи, че въвеждането на електромобили отнема повече време от очакваното поради по-високите разходи.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 3,957%.

Европейският петрол от сорта Брент поскъпна с 0,89% до 84,99 долара за барел,а на американския лек суров петрол (WTI) - с 0,72% до 80,67 долара.

Цената на златото също нарасна - с 0,64% до 1958 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 28.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още