fallback

Минорни настроения на европейските борси след данните за стагнация в Германия

Най-голямо понижение записа медийният сектор

19:55 | 28.07.23 г.

Европейските фондови борси затвориха с минимални изменения на индексите в петък след седмица, наситена с корпоративни отчети и решения на централни банки, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с 0,2% по-ниско, като повечето сектори бяха на отрицателна територия. Най-голямо понижение записа медийният сектор, където акциите поевтиняха със средно около 1,3%.

Таблица: CNBC

В петък Японската централна банка запази непроменен отрицателния си лихвен процент, но обяви, че ще позволи "по-голяма гъвкавост" в целевия си диапазон за доходността на 10-годишните японски държавни облигации - ход, който някои анализатори разглеждат като сигнал за евентуална промяна в политиката, макар че остава неясно колко значителна ще е тя.

Строгата политика на Япония за контрол на кривата на доходността вече ще позволява движения в диапазона около плюс и минус 0,5% без "строги ограничения", заяви централната банка.

Регулаторът също така ще предложи да купува 10-годишни държавни облигации при доходност от 1% всеки работен ден чрез операции с фиксиран лихвен процент, с което на практика разшири толерантността си с още 50 базисни точки.

Неочакваният ход разтърси Азиатско-Тихоокеанските пазари, като японският индекс Nikkei 225 падна с над 2%, йената поскъпна, а доходността по 10-годишните облигации се повиши до най-високото си ниво от септември 2014 г. Глобалните пазари са чувствителни към движенията в паричната политика в Япония поради дългогодишния й статут на най-голямата страна кредитор в света.

Решението на японския регулатор дойде, след като в четвъртък Европейската централна банка очаквано повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта и подчерта, че инфлацията "все още се очаква да остане твърде висока за твърде дълго време".

На статистическия фронт данните за брутния вътрешен продукт от някои от най-големите икономики в еврозоната обрисуваха смесена картина. Икономиката на Франция е нараснала с 0,5% спрямо предходното тримесечие, което представлява ускорение спрямо ръста от 0,1% за предишния период, докато в Германия е регистрирана стагнация. Икономическият растеж в Испания възлезе на 0,4%, което е леко забавяне спрямо 0,5% през предходното тримесечие.

На Wall Street акциите поскъпват в петък, като Dow Jones Industrial average и S&P 500 са напът да приключат трета поредна седмица с повишения, след като показателят за инфлацията в страната, следен изкъсо от Федералния резерв, достигна най-ниската си стойност от близо две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 28.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още