fallback

Въпреки спада си в петък петролът върви към пети пореден седмичен ръст*

Върху пазара влияят силните икономически данни от САЩ и спекулациите около китайските мерки за стимулиране на икономиката

10:00 | 28.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават по време на азиатската търговия в петък, но са напът да запишат пети пореден седмичен ръст, отразявайки силните икономически данни от САЩ, спекулациите около китайските мерки за стимулиране на икономиката и съкращенията на добива от ОПЕК+, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент поевтиняват с 26 цента, или 0,31%, до 83,98 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 19 цента, или 0,24%, до 79,90 долара за барел.

И двата бенчмарка са напът да отбележат седмичен ръст от съответно 3,5% и 3,6%.

Петролът поскъпна през предходната сесия, тъй като силните отчети за печалбите на компаниите и данните, показващи, че икономиката на САЩ е нараснала по-бързо от очакваното през второто тримесечие, разсеяха опасенията за забавяне на растежа на световната икономика.

Брутният вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие се е разширил с 2,4%, надхвърляйки консенсусната оценка на икономисти за ръст от 1,8%, съобщиха от Министерството на търговията в четвъртък, подкрепяйки мнението на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, че икономиката може да постигне т. нар. „меко кацане“.

Перспективата за допълнителни мерки за стимулиране на китайската икономика, особено в изпитващия затруднения имотен сектор, също оказа известна подкрепа на цените след срещата на Политбюро, висш орган за вземане на решения в Китай, във вторник.

Пазарите очакват и следващото заседание на Комисията за наблюдение на пазара (JMMC) на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), на 4 август, за сведения за удължаването на мерките за доброволно свиване на добива.

„Очакваме цените на петрола да се повишават до третото тримесечие на 2023 г. и смятаме, че за да се разхлабят доброволните съкращения на доставките на петрол от ОПЕК или Саудитска Арабия, вероятно ще е необходимо цените да се задържат на ниво от над 90 щатски долара за барел Брент“, коментира Баден Мур, ръководител на отдела за суровини и въглеродни стратегии в National Australia Bank.

Въпреки това последните увеличения на лихвените проценти от световните централни банки, които се опитват да овладеят упоритата инфлация, повдигнаха въпроси за търсенето в дългосрочен план.

В сряда Федералният резерв на САЩ увеличи лихвите с 25 базисни пункта, както се очакваше, а Европейската централна банка последва примера му в четвъртък.

По-рано тази седмица цената на петрола се понижи, след като данните показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели по-малко от очакваното.

„Все още се наблюдава голям отзвук на повишеното търсене на продукти, особено в групата на дестилатите, които допринесоха за голяма част от ръста на цените през последния месец“, смята Джим Ритърбуш, председател на Ritterbusch and Associates LLC в Галена, Илинойс.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 28.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още