fallback

По-затегнатото предлагане подкрепи цената на петрола*

Анализатори очакват цените на барел Брент и WTI да се повишат през втората половина на годината до съответно 85 и 80 долара

10:06 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се повишиха с около 1% по-рано в четвъртък, възстановявайки се от пониженията по време на предишната сесия, тъй като по-затегнатото предлагане и очакванията за по-силно китайско търсене надделяха над опасенията за икономическо забавяне, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 66 цента, или 0,8%, до 83,58 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава със 71 цента, или 0,9%, до 79,49 долара, насочвайки се към най-високите си нива от 19 април насам.

Цените на петрола се понижиха в сряда, след като данните показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели по-малко от очакваното и Федералният резерв повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, оставяйки вратата отворена за ново повишение.

Тъй като ходът на Фед беше напълно очакван, вниманието на пазара се насочва към Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзниците (ОПЕК+), чиято ежемесечната среща ще се състои следващата седмица.

Прогнозата за търсенето ще бъде от ключово значение за това дали де факто лидерът Саудитска Арабия ще реши да удължи своето доброволно съкращение на добива от 1 млн. барела дневно до септември.

През юли Саудитска Арабия сви добива си до 9 млн. барела дневно от около 10 млн. барела на ден, което е най-голямото ú съкращение на добива от години, а в началото на юли заяви, че ще го удължи до август.

В същото време пазарните настроения остават приповдигнати от обещанията на Китай, който по-рано тази седмица пое ангажимент да приеме повече мерки, с които да стимулира растежа на икономиката.

„Китайските власти сигнализираха, че ще засилят мерките за подкрепа, за да съживят слабата китайска икономика, което от своя страна подсили надеждите за възстановяване на търсенето на петрол в най-големия вносител на суровината в света“, коментира Приянка Сачдева, анализатор във Phillip Nova, в своя бележка.

„Фактът, че Фед е близо до обрат и по някакъв начин търсенето на суров петрол все още е устойчиво на фона на недостатъчно предлагане през втората половина на годината, техническото психологическо ниво на цената от 80 долара за барел WTI може да бъде достигнато съвсем скоро“ каза тя .

Анализаторите от Commonwealth Bank of Australia очакват фючърсите върху петрола сорт Брент да поскъпнат до 85 долара за барел до четвъртото тримесечие, заради очакванията, че съкращенията на доставките от ОПЕК+ и устойчивото търсене ще доведат до свиване на световните петролни запаси.

Ограничавайки ръста на цените на петрола, Европейската централна банка вероятно ще повиши лихвите за девети пореден път в четвъртък, което може да не е краят на затягането на паричната политика на фона на стабилната инфлация.

Русия ще увеличи значително петролните си товари през септември, с което ще прекрати рязкото свиване на износа, което прие за периода от юни до август, тъй като спирането за поддръжка на пиковите рафинерии ще осигури повече суров петрол за продажба извън страната, заявиха трима източници от индустрията, а от Ройтерс направиха изчисленията си на базата на това, което показаха данните от рафинериите.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 27.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още