fallback

По-високите петролни запаси в САЩ натискат надолу цената на „черното злато“*

Инвеститорите са предпазливи заради очакваното повишение на лихвите от Фед

10:51 | 26.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават в сряда, отдръпвайки се от по-рано достигнатите тримесечни върхове, след като данните за индустрията показаха увеличаване на запасите от суров петрол в САЩ, а инвеститорите са предпазливи преди вероятното повишение на лихвите от Федералния резерв, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 33 цента, или 0,39%, до 83,31 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 36 цента, или 0,45%, до 79,27 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са се разширили с около 1,32 млн. барела през седмицата, приключила на 21 юли, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Анкетирани от Ройтерс анализатори също прогнозираха спад от 2,3 млн. барела, а правителствените данни за запасите трябва да бъдат публикувани в сряда.

„Пазарът ще продължи да бъде разединен между по-стегнатото глобално предлагане и опасенията за забавяне на търсенето заради глобалното икономическо забавяне“, смята Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, част от Nissan Securities, добавяйки, че инвеститорите са свили позициите си и преди поредното очаквано увеличение на лихвите от Фед.

Инвеститорите са предпазливи и по отношение на въздействието на решението на Фед върху търсенето на петрол. Срещата на Федералния резерв приключва днес, сряда.

„Въпреки че пазарът до голяма степен очаква Фед да повиши лихвите днес, всякакви признаци, че може да има и други повишения в бъдеще, вероятно ще окажат известен натиск върху рисковите активи“, смята главният стратег по суровините на ING Уорън Патерсън.

Срещата, на която Фед взима решение за паричната си политика започна във вторник, като повечето пазарни участници очакват централната банка да повиши лихвения процент с 25 базисни пункта.

Щатският долар постепенно поскъпва, възстановявайки се от 15-месечното си дъно от миналата седмица и оскъпявайки суровини като петрола за купувачите.

Цените на суровия петрол се понижават, след като във вторник цените на Брента и WTI достигнаха най-високото си ниво от 19 април насам на фона на опасенията за доставките заради свиването на добива от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ и обещанията на китайските власти да подкрепят икономиката на страната си.

Въпреки това опасенията за това как Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, реално ще подобри политиката си за подкрепа на икономиката, остават, което допълнително ограничи ръста на цените.

„Все пак трябва да изчакаме действителните мерки, като съществува риск те да не отговарят на очакванията“, коментира Патерсън от ING.

Инвеститорите очакват да разберат и дали най-големият производител на суров петрол в света Саудитска Арабия ще удължи доброволното свиване на запасите и през септември.

„Те ще трябва да владеят очакванията си и да внимават как ще се справят с това съкращение, което е твърде агресивно и може да окаже известен натиск в посока надолу върху пазара“, добави Патерсън.

Износът на петрол от Саудитска Арабия се е свил с почти 40% през май спрямо същия период на миналата година, сочат най-новите данни, публикувани от правителството във вторник.

* Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 26.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още