fallback

Оптимизмът се задържа на борсите в Европа в очакване на заседанията на централните банки

Пазарите реагираха на коментарите на председателя Ifo Клеменс Фюст, който заяви, че икономиката на Германия вероятно все още се намира в рецесия

19:40 | 25.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

По-голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове на фона на новата порция икономически данни и корпоративни отчети, докато инвеститорите се готвят за заседанията на централните банки, на които ще се реши дали лихвите отново ще бъдат повишени, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,48% до 7415,45 пункта.

Германският измерител DAX отчете ръст от 0,13% до 16 211,59 пункта.

Френският показател CAC записа спад от 0,16% до 7415,45 пункта.

Британският индекс FTSE се повиши с 0,17 на сто до 7691,8 пункта.

По подобен начин приключиха индексите и в първата сесия за седмицата, като единствено CAC записа понижение.

Пазарите реагираха на коментарите на председателя на института Ifo Клеменс Фюст, който заяви, че икономиката на Германия вероятно все още се намира в рецесия. "Изглежда германската икономика наистина изпитва трудности да излезе от тази рецесия", каза той във вторник пред Bloomberg Television. "Данните, които постъпват днес, показват, че все още сме в рецесия".

Очаква се германската статистическа служба да публикува първоначалната оценка на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие на 31 юли.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 юли.

По-късно през деня Международният валутен фонд (МВФ) леко завиши прогнозата си за ръста на световната икономика в сравнение с очакванията, които Фондът оповести пред април. Очакванията обаче са по-слаби в сравнение с историческите стандарти.

Очаква се глобалният растеж да се забави от приблизително 3,5% през 2022 г. до 3% през 2023 г. и 2024 г. През април фондът очакваше световният растеж да се забави до 2,8% тази година. Средният растеж за периода 2000-2019 г. е 3,8%, подчертават от Фонда.

Акциите на британската компания Unilever поскъпнаха с над 4,4%, след като дружеството надхвърли прогнозите за ръста на основните продажби. Производителят на сапуни Dove отчете ръст от 7,9% на основните продажби за второто тримесечие, надвивайки средната прогноза на анализаторите за 6,4% по консенсусна оценка, предоставена от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 25.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още