fallback

Хонконгският Hang Seng отбеляза завиден ръст от над 4%

Останалите индекси на борсите в Азия също бяха предимно на зелено в края на сесията

13:45 | 25.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключват сесията във вторник предимно с повишения, начело с индексите в Хонконг, които записаха най-силните ръстове в региона, тъй като инвеститорите оцениха обещанията на Политбюро, дадени по време на ключовата му икономическа среща тази седмица.

Индексите в Хонконг напреднаха сериозно и Hang Seng се повиши с над 4% по време на сесията във вторник, след като Политбюро на Китайската комунистическа партия обеща на срещата си да „коригира и оптимизира политиките своевременно“ за своя „болен“ имотен сектор, пише CNBC.

Индексът Hang Seng Tech също отбеляза ръст от над 6%, стимулиран от акциите на китайските производители на електрически превозни средства.

Върховният орган за вземане на решения в Пекин също така обеща да „превърне стабилността на заетостта в стратегическа цел“, като заедно с това пое и други ангажименти за стимулиране на потреблението и преодоляване на дълговите рискове.

Това се случи, след като разочароващите икономически данни от миналата седмица възобновиха призивите за политическа подкрепа, с която да се стимулира растежът.

Индексите в континентален Китай също се повишиха по време на сесията във вторник, като Shanghai Composite напредна с 2,13% и приключи на ниво от 3231,52 пункта, отбелязвайки най-големия си дневен ръст от февруари насам. В същото време индексът Shenzhen Component се повиши с 2,55% до 11 021,29 пункта в края на сесията, като и за него това беше най-големият дневен напредък от октомври 2022 г. насам.

Останалите индекси в Азия също приключиха сесията предимно с ръстове.

Южнокорейският Kospi се повиши с 0,3% до 2636,46 пункта, а показателят Kosdaq напредна с 1,08% и завърши сесията на ниво от 939,96 пункта, продължавайки с повишението си, след като прекъсна деветдневната си печеливша серия в понеделник.

Южна Корея отбеляза ръст от 0,9% на годишна база в своя брутен вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие, показаха предварителните данни от вторник. На тримесечна база БВП на страната е нараснал с коригиран сезонен темп от 0,6% за периода от април до юни.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 продължи печелившата си серия от понеделник, като напредна с 0,46% до 7339,7 пункта.

В Япония обаче токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи незначително и завърши сесията на ниво 32 682,51 пункта, а Topix се повиши с 0,18% до 2285,38 пункта, което беше и четвърти пореден ден на ръст за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 25.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още