fallback

Петролът поскъпва за трета поредна сесия*

По-затегнатите доставки и надеждите за стимули в Китай повишават цената на суровината

10:33 | 25.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повишава за трета поредна сесия във вторник, след като признаците за по-затегнати доставки и обещанията на китайските власти да подкрепят втората по големина икономика в света подобриха настроенията, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 19 цента, или 0,23%, до 82,93 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 24 цента, или 0,3%, до 78,97 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с над 2% в понеделник и достигнаха най-високите си нива в края на сесията от април насам.

Цените им се повишиха вече четири седмици поред, като се очаква доставките да се затегнат поради съкращения от страна на ОПЕК+, в чийто състав влизат Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, в това число и Русия. Някои анализатори смятат, че фючърсите върху суровия петрол може да поскъпнат още повече в краткосрочен план.

„Търговците на енергия стават все по-уверени, че затягането на паричната политика от страна на централните банки по цял свят скоро ще приключи, подкрепяйки глобалния растеж“, коментира Едуард Моя, анализатор в OANDA.

В Китай, който е на второ място по големина на икономиката и по потребление на петрол в света, властите обещаха да засилят политическата подкрепа за икономиката на фона на мъчителното възстановяване след пандемията, като се съсредоточат върху стимулирането на търсенето в страната.

Въпреки това слабите данни от еврозоната и САЩ подчертаха слабостта на световната икономика.

Спадът в бизнес активността в еврозоната се е задълбочил много повече от очакваното през юли, тъй като търсенето в доминиращата индустрия на услугите е намаляло, а фабричното производство се е понижило с най-бързите темпове, откакто Covid-19 се появи за първи път, показаха данни от изследване.

В САЩ бизнес активността се е свила до петмесечно дъно през юли, главно заради забавянето на растежа в сектора на услугите, показват следените с повишено внимание данни от проучването, но поевтиняващите суровини и по-бавното назначаване на служители показват, че Федералният резерв (Фед) може би постига напредък във важни области в опитите си да укроти инфлацията.

Инвеститорите прогнозираха, че Фед и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще повишат лихвите с по четвърт пункт на срещите си тази седмица, затова вниманието им ще бъде насочено върху изявленията на гуверньорите Джером Пауъл на Фед и Кристин Лагард на ЕЦБ и това какво ще подскажат за бъдещите увеличения на лихвите.

По-късно във вторник ще бъдат публикувани данни за запасите от суров петрол в САЩ. Четирима анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчислиха осреднено, че запасите от суров петрол са намалели с около 2 млн. барела през седмицата, приключила на 21 юли.

*Цените са актуални към 10:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 25.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още