fallback

Петролът поевтинява в очакване на решенията на Фед и ЕЦБ за лихвите

Четириседмичното рали на цените на суровината си взима почивка преди срещите на централните банки

10:37 | 24.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като търговците очакват нови сигнали за повишаване на лихвите от Федералния резерв (Фед) и Европейската централна банка (ЕЦБ), а свиването на предлагането и надеждите за китайски стимули поддържат цената на барел Брент около 80 долара, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 36 цента, или 0,44%, до 80,71 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 35 цента, или 0,45%, до 76,72 долара за барел.*

И двата бенчмарка поскъпнаха съответно с 1,5% и 2,2% миналата седмица, което беше и четвърта поредна седмица, която приключват с повишения, тъй като се очаква по-затегнато предлагане след съкращенията от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+. Бойните действия в Украйна също ескалираха миналата седмица, след като Русия се оттегли от постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за безопасен морски коридор за износ на зърно.

„Въпреки че поредното повишение на лихвените проценти от Фед тази седмица може да доведе до известна волатилност на цените в краткосрочен план, ние очакваме затягане на пазарните условия във връзка със съкращенията на доставките от ОПЕК и засилване на пазарните очаквания за допълнителни стимули в Китай, които да продължат да повишават цените през третото тримесечие на 2023 г.“, коментираха анализатори от National Australian Bank в бележка.

Анализаторът от CMC Markets Леон Ли заяви, че очаква цените на американския лек суров петрол в крайна сметка отново да достигнат 80 долара за барел заради „сезонното възстановяване на търсенето“.

Инвеститорите очакват нови повишения на лихвите с по 25 базисни пункта от Федералния резерв и Европейската централна банка тази седмица, така че фокусът ще бъде върху изявленията на гуверньорите Джером Пауъл и Кристин Лагард за по-нататъшните повишения.

По-високите лихви потиснаха инвестициите и засилиха долара, което направи деноминираните в американската валута стоки по-скъпи за притежателите на други валути.

Участниците на пазара също очакват Пекин да приложи целенасочени мерки, с които да подкрепи отслабналата си икономика, а това вероятно ще доведе до по-силно търсене във втория по големина потребител на петрол в света.

Върховният орган за икономическо планиране на Китай публикува в понеделник мерки, с които да популяризира и поощри частните инвестиции в някои инфраструктурни сектори и заяви, че също така ще засили финансовата подкрепа за частни проекти.

По отношение на предлагането в петък министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухейл ал-Мазруи заяви, че действията на ОПЕК+ в подкрепа на петролния пазар засега са достатъчни и групата е готова да реагира веднага, ако са необходими допълнителни действия.

Миналата седмица американските енергийни компании са намалили най-много броя на нефтените платформи от началото на юни насам, като действащите съоръжения са 530, или със седем по-малко, съобщи компанията за енергийни услуги Baker Hughes в петък.

*Цените са актуални към 10:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 24.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още