fallback

Борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключват седмицата без единна посока

Новата порция данни за инфлацията в Япония и Южна Корея задвижиха пазарите там

13:30 | 21.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион не намериха единна посока по време на петъчната сесия, след като инвеститорите оцениха новите данни за индекса на потребителските цени в Япония за юни, пише CNBC.

Основният показател, който изключва разходите за пресни храни, се е повишил с 3,3%, съвпадайки с очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, показват официалните данни от петък.

Той се е ускорил леко в сравнение с ръста от 3,2%, отчетен през май, оставайки над целта от 2% на Централната банка на Япония. Общата инфлация в страната също се е забързала до 3,3% през юни спрямо отчетеният темп през май от 3,2%.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 0,57% до 32 304,25 пункта, а Topix отбеляза незначителен ръст, тъй като данните за инфлацията бяха публикувани преди важното заседание на Японската централна банка следващата седмица, на което регулаторът ще вземе решение за лихвите.

Юни е 15-ият пореден месец, през който инфлацията в Япония остава над целевото равнище от 2% и въпреки това гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда наскоро предупреди, че регулаторът ще запази ултрахлабавата си парична политика за момента, тъй като „ остава още известно време до трайното постигане на целта за инфлацията от 2%“, по думите на Уеда.

Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,37% и приключи сесията на ниво от 2609,76 пункта, а показателят Kosdaq напредна с 0,32%, отбелязвайки повишение за девета поредна сесия и достигна най-високото си ниво от април 2022 г. насам.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 изостана с 0,15% до 7313,9 пункта, тласнат надолу главно от акциите на технологичните компании.

Индексът Hang Seng в Хонконг записа ръст от 0,71% в последния час на търговията си.

Инвеститорите там обърнаха внимание на данните за инфлацията, която се забавя за втори пореден месец. Индексът на потребителските цени се е повишил с 1,9% на годишна база през юни и остава на по-ниско ниво в сравнение с май и април.

Основните индекси в континентален Китай също приключват деня с понижения, като Shanghai Composite и Shenzhen Component отбелязаха незначителни спадове до съответно 3167,74 пункта и 10 810,18 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 21.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още