fallback

Намалелите запаси в САЩ подкрепят цената на петрола в края на седмицата*

И двата бенчмарка са напът да приключат седмицата с повишения

10:14 | 21.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повишава по време на азиатската търговия в петък, докато пазарите оценяват перспективите за икономически стимули в Китай след публикуването на слаби икономически данни от страната, намалелите петролни запаси на САЩ и съкращенията на доставките от основните производители, пише Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват със 73 цента, или 0,92%, до 80,27 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава със 72 цента, или 0,95%, до 76,37 долара за барел. Цените се повишиха леко и по време на предходната сесия в четвъртък.

Брентът е напът да отбележи ръст от 0,5% в цената си за седмицата, докато WTI се очаква да поскъпне с 1,1%, което ще бъде четвърта печеливша седмица и за двата сорта.

Слабите икономически показатели на Китай ограничиха ръста на цените през седмицата. Вторият по големина потребител на петрол в света тази седмица отчете по-слаб от очакваното ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие, увеличавайки вероятността икономиката да не изпълни целта на правителството за 5% годишен растеж.

Въпреки това настроенията на пазарите се подобриха поради надеждите, че правителството ще предприеме още мерки, с които да стимулира икономиката.

В сряда Пекин обяви, че ще изготви планове, чрез които да стабилизира растежа в 10 сектора, както и ще увеличи подкрепата за частните компании.

В подкрепа на цените, последните данни от САЩ, включително по-ниската от очакваното инфлация и умереният ръст на заетостта, убедиха много инвеститори и анализатори, че очакваното през юли повишение на лихвите от Фед ще бъде последното от текущия цикъл на затягане на паричната политика.

Решенията по отношение на доставките също подобриха пазарните нагласи.

„Доказателствата за свиване на доставките от Саудитска Арабия и Русия са причината за възстановяването на цените през този месец“, коментираха анализатори от ANZ Bank в клиентска бележка.

В началото на юли Рияд заяви, че ще удължи мярката за доброволно намаляване на добива от 1 млн. барела на ден до август, а Москва заяви, че ще намали износа с 500 хил. барела на ден през август.

„Това по-затегнато предлагане вече се усеща при запасите“, отбелязват от ANZ.

Запасите от суров петрол в САЩ се свиха миналата седмица, подкрепени от нарасналия износ на суровината, както и от засилената работа на рафинериите, съобщи Администрацията за енергийна информация (EIA) в сряда.

*Цените са актуални към 9:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 21.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още