fallback

В очакване на данните за петролните запаси на САЩ "черното злато" леко поскъпва*

Анализатори прогнозират свиване на запасите с около 2,3 млн. барела през миналата седмица

10:25 | 18.07.23 г.

Цените на петрола се повишават по време на азиатската търговия във вторник, тъй като инвеститорите очакват евентуално свиване на доставките на суров петрол в САЩ, след като „черното злато“ поевтиня в предходната сесия поради по-слабия от очакваното китайски икономически растеж, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския суров петрол Брент поскъпват с 5 цента, или 0,06%, до 78,55 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 10 цента, или 0,13%, до 74,25 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха с около 1,5% в понеделник.

Пазарните участници очакват данни за индустрията по-късно във вторник, които се предполага да покажат свиване на запасите от суров петрол и нефтопродукти в САЩ през миналата седмица.

Четирима анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчислиха, че средно запасите от суров петрол в САЩ са намалели с около 2,3 млн. барела през седмицата до 14 юли.

Слабите данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, публикувани в понеделник, „ограничиха предпазливо ръста на цените с някои резерви по отношение на възстановяването на търсенето“, коментира Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG в Сингапур.

БВП на Китай е нараснал с 6,3% на годишна база през второто тримесечие, в сравнение с прогнозираните от анализаторите 7,3%, тъй като възстановяването на икономиката след пандемията загуби инерцията си.

„Въпреки това напоследък се появи известен интерес от страна на купувачите, като цените се повишиха над краткосрочния модел на консолидация миналата седмица, което може да подсказва известно изтощение в натиска от продажбите, вследствие на песимистичните настроения през последната една година“, добави Йеап.

Междувременно се очаква добивът на шистов петрол в САЩ да се свие до около 9,4 млн. барела дневно през август, което ще бъде първият месечен спад от декември 2022 г. насам, сочат данни на Администрацията за енергийна информация от понеделник.

Все пак световните доставки може да се увеличат благодарение на възобновяването на добива в две от трите либийски находища , които бяха затворени миналата седмица. Добивът беше спрян заради протест срещу отвличането на бивш финансов министър.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 18.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още