fallback

Песимизъм завладя азиатските борси след по-слабия ръст на БВП на Китай

Пазарите в Хонконг са затворени заради тайфун, а в Япония – заради празник

14:58 | 17.07.23 г. 1

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията в понеделник с понижения, тъй като инвеститорите обърнаха внимание на ключовите икономически данни от Китай, пише CNBC.

По-конкретно, от втората най-голяма икономика в света съобщиха, че брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие е нараснал с 6,3%, което е по-малко от очакванията на икономистите.

Пазарите в Хонконг бяха затворени в понеделник поради издадено предупреждение за тайфуна Талим.

В континентален Китай показателят Shanghai Composite отбеляза спад от 0,87% и беше най-губещият в региона, приключвайки сесията на ниво от 3209,62 пункта. Индексът Shenzhen Component се понижи с 0,63% до 11 010,36 пункта.

Пазарните стратези смятат, че въпреки че икономиката на Китай губи инерцията си, държавата вероятно няма да прибегне отново до мащабни стимули, с които да ѝ даде тласък.

„В общи линии от правителството казаха, че искат да направят някои фини настройки и корекции, но голямото, мащабно стимулиране, с което бяхме свикнали в Китай през последните 15 години при всяко забавяне - не мисля, че ще се повтори“, коментира Артър Крьобер, съдружник-основател и ръководител на изследванията в Gavekal Dragonomics, фирма за икономически изследвания с фокус върху Китай.

Крьобер отбеляза още, че от властта осъзнават, че „в сектора на недвижимите имоти има структурен проблем, който просто трябва да бъде решен“. „Те няма да го разрешат, като наливат още и още стимули, за да накарат хората да купуват жилища, от които всъщност не се нуждаят“, добави той.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 изостана леко до 7298,50 пункта, прекъсвайки четиридневна печеливша серия. Страната ще публикува данни за безработицата по-късно тази седмица, които ще дадат насоки за решението на Австралийската централна банка по отношение на лихвите.

Южнокорейският индекс Kospi отбеляза спад от 0,35% и приключи сесията на ниво от 2619 пункта, с което също сложи край на четиридневната си печеливша серия. Показателят Kosdaq се противопостави на тенденцията в региона и се повиши с 0,22% до 898,29 пункта.

В Япония пазарите са затворени заради Деня на морето.

В Югоизточна Азия износът на Сингапур, който не включва петрола, се е свил с 15,5% през юни в сравнение с година по-рано, докато търговският баланс на Индонезия за юни е нараснал повече от очакваното – търговският излишък на страната през юни се е повишил до 3,46 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 17.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още