fallback

Цената на петрола върви към трети пореден седмичен ръст за пръв път от април*

Прекъсванията на доставките в Либия и забавящата се инфлация в САЩ вероятно ще тласнат цената на „черното злато“ към ръст въпреки лекия спад в петък

10:21 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола са напът да отбележат третия си пореден седмичен ръст за първи път от април въпреки лекия спад в петък заради опасенията за прекъснатите доставки в Либия и Нигерия и на фона на надеждите, че търсенето на суров петрол ще нарасне заради забавящата се инфлация на САЩ, съобщава Ройтерс.

Цената на фючърсите върху суровия петрол Брент се понижава с 31 цента, или 0,38%, до 81,05 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate поевтиняват с 20 цента, или 0,26%, до 76,69 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха в рамките на три поредни сесии, включително четвъртък, и в началото на азиатската търговия в петък.

В четвъртък редица петролни находища в Либия бяха затворени на фона на протест на местно племе срещу отвличането на бивш министър. Освен това Shell преустанови товаренето на нигерийския суров петрол сорт Forcados заради потенциален теч на пристанищен терминал.

Само протестите в Либия могат да лишат пазара от над 250 хил. барела дневно, смятат от ANZ Research.

„Цените на суровия петрол са тласнати от очакванията, че пазарът на суровината ще стане много затегнат, тъй като Либия и Нигерия се борят с прекъсванията, а износът на руски суров петрол също най-накрая намалява”, заяви Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Саудитска Арабия и Русия, най-големите износители на суров петрол в света, се споразумяха този месец да удължат мерките за свиването на добива на петрол, които са в сила от ноември миналата година, осигурявайки допълнителна подкрепа за цените на суровия петрол.

В четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2023 г., като добави, че очаква търсенето да нарасне с 2,2% през 2024 г.

National Australia Bank заяви в бележка в петък, че очаква прогнозата на ОПЕК "да доведе до ръст на цените на петрола много над 100 долара за барел", ако се сбъдне, добавяйки, че отслабването на щатския долар продължава да повишава цените на суровините.

Потребителските цени в САЩ са се увеличили умерено през юни с най-малкия годишен темп на нарастване от повече от две години насам, докато инфлацията продължава да се забавя. Цените на производител също отбелязват съвсем слаб ръст през юни, като годишното им повишение е най-ниското от близо три години.

И двата показателя обнадеждиха пазарите, че краят на кампанията на Федералния резерв за най-бързо затягане на паричната политика от 80-те години на миналия век насам може би наближава.

* Цените са актуални към 10:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 14.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още