fallback

Търсенето на европейски ETF-и в облигации достига рекорд за полугодието

Като цяло инвестициите в такива фондове в световен мащаб също отчитат върхови стойности за периода

20:57 | 12.07.23 г.

Търсенето на европейски борсово търгувани фондове за инструменти с фиксиран доход достигна рекордни нива през първите шест месеца на 2023 г., тъй като инвеститорите се възползваха от по-високата доходност от облигациите.

Инвеститорите са вложили нетни 36 млрд. долара в облигационни фондове, регистрирани в региона на Европа, Близкия изток и Африка, през първата половина на годината, според данни от BlackRock, цитирани от FT.

Предишният рекорд е 33,8 млрд. долара, поставен през първата половина на 2019 г.

В световен мащаб ETF с фиксиран доход са привлекли нетни инвестиции в размер на 165,4 млрд. долара през първата половина на годината, което също е рекорд за периода. Сумата обаче е малко под размера за втората половина на 2022 г.

Интересът към облигациите и ръстът на пазарите тласнаха общите активи на ETF индустрията до рекордните 10,3 трлн. долара. Предишният рекорд беше 10,2 трлн. долара, постигнат през декември 2021 г.

Карим Чедид, ръководител инвестиционна стратегия за подразделението iShares на BlackRock за региона на Европа, Близкия изток и Африка, коментира, че нарастващата доходност на облигациите примамва инвеститори към инструментите с фиксиран доход.

Доходността от 10-годишните американски държавни облигации се повиши от по-малко от 1,5 процента в началото на миналата година до близо 4 процента, тъй като Федералният резерв на САЩ започна агресивно да вдига лихвените нива, за да тушира инфлацията.

„[Инвеститорите] искат да фиксират доходността на тези нива, преди да паднат“, посочва той.

„Европейските инвеститори имаха още по-ниска доходност за дълго време, така че тенденцията в региона е още по-изразена, отколкото в САЩ, и ще продължи по-дълго“, казва още той.

Експертът също така смята, че някои инвеститори търсят „диверсификатор на акциите“, тъй като еврозоната вече е в техническа рецесия и се засилват опасенията, че това ще се разпространи.

Жулиен Скатена, ръководител пазари в Trackinsight, посочва, че докато в Северна и Южна Америка по-голямата част от парите на ETF се вливат в капиталови фондове, „в Европа стратегиите с фиксиран доход продължават да бъдат привлекателни от гледна точка на потенциалната парична политика, провеждана от централните банки“.

Дебора Фюр, управляващ партньор на консултантската компания ETFGI, изтъква ентусиазма за установените в Европа ETF като цяло, не само фондовете за облигации. През първото полугодие те са привлекли „феноменалните“ – по нейни думи, нетни 87,3 млрд. долара, в сравнение с 89 млрд. долара за цялата 2022 г.

Тя допълва, че дребните инвеститори стават все по-активни на европейските пазари, които отдавна са доминирани основно от институционални пари.

„[Инвеститорите] станаха малко по-позитивни и пазарите се възстановяват, което накара хората да влагат повече пари, които да работят за тях“, добавя тя.

През второто тримесечие на 2023 г. инвеститорите в ETF в САЩ са предпочели фондове, които осигуряват експозиция към местни американски акции. Ако се гледат само листнатите в САЩ фондове, американските ETF-и са получили нетни потоци от 64 млрд. долара през третото тримесечие, коментира и Аникет Улал, ръководител на отдела за данни и анализи на ETF в CFRA Research.

Активно управляваните ETF са по-популярни, заради което JPMorgan например заема второ място след Vanguard в класацията на компанията за привлечени инвестиции в ETF, въпреки че е на седмо място по активи. Вложенията в Dimensional Fund Advisors и Avantis Investors също надминават тежестта на активите им.

„През 2023 г. активите, които се вливат в активно управлявани стратегии, са се увеличили с над 20 процента в Америка. Това подчертава нарастващата популярност и доверието в подхода за активно управление“, казва и Скатена.

Ентусиазмът за акциите обаче не е всеобщ. За първи път тази година американските инвеститори са продавали ETF-и с експозиция към европейски акции. Това е потенциален сигнал за края на период, в който „международните инвеститорски потоци в европейски акции бяха по-твърди“, посочва Чедид.

„Картината на растежа в Европа, която беше по-добра от очакваното през последните шест месеца, започва да се променя“, допълва той. Парите се пренасочват към „качествени“ акции.

Златото също изглежда губи своя блясък, тъй като златните фондове отчитат изходящи потоци от 3,8 млрд. долара през юни - най-голямото месечно изтичане от септември 2022 г. Златото е един от начините да се хеджира инфлацията и със забавянето на ръстовете на потребителските цени търсенето намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 12.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още