fallback

Wall Street започна силно седмицата в очакване на новите данни за икономиката на САЩ

Коментарите на някои служители на Фед предоставиха смесени сигнали за инвеститорите

23:05 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските борсови индекси приключиха първата сесия за седмицата с ръстове, подкрепени от оптимизма сред инвеститорите, които се готвят за серия от нови икономически данни и старта на сезона на отчетите, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,63% до 33 946,25 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,24% до 4409,72 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете повишение от 0,18 на сто до 13 685,48 пункта.

Инвеститорите реагираха на новите коментари на някои служители на Федералния резерв, които предоставиха различни по посока сигнали. Заместник-управителят на банковия надзор към Фед Майкъл Бар заяви, че централната банка все още има работа за вършене пред себе си по отношение на лихвите. „Инфлацията все още е твърде висока“, коментира Бар по време на политическо събитие в понеделник. „Постигнахме голям напредък при паричната политика, в работата, която трябва да свършим, през последната година“, добавя той.

Междувременно ръководителят на Фед в Атланта Рафаел Бостик посочи, че макар инфлацията да остава ускорена служителите на регулатора може да проявят търпение на фона на доказателствата за икономическо забавяне.

 

Акциите на Microsoft изтриха над 1,7% от стойността си, докато книжата на Apple поевтиняха с над 1,1 на сто. Цената на акциите на Alphabet, компанията майка на Google, се понижи с над 2,6 на сто. Книжата на Tesla и Amazon поевтиняха съответно с 1,9% и 2,1 на сто.

Пазарите се подготвят за новите данни за потребителските цени, които трябва да бъдат публикувани в сряда (12 юли), последвани от индекса на цените на производител, който ще бъде представен ден след това.

Пред инвеститорите се очертават множество тримесечни отчети, като сезонът ще бъде стартиран с данните на BlackRock, JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи до 4,008%, докато тази по 30-годишните американски облигации отчете ръст до 4,042 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, записа спад от 0,29% до 101,97 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 1% до 77,69 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,2 на сто до 72,99 долара за барел.

Междувременно цената на златото се понижи с 0,1% до 1931 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 10.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още