fallback

Американските борсови индекси се насочват към седмичен спад*

Сред инвеститорите се засилват опасенията, че Фед ще възобнови повишаването на лихвите

18:10 | 07.07.23 г. 1

Американските борсови индекси регистрират колебливи движения по време на сесията в петък, но се насочиха към седмичен спад, след като малко по-слабият от очакваното доклад за работните места в САЩ през юни не успя да разсее страховете, че Федералният резерв може да започне отново да повишава лихвите, предаде CNBC.

Широкият борсов показател S&P 500 почти не отчита изменение, докато технологичният Nasdaq Composite се повишава с 0,3%. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпва с 31 пункта*.

Докладът на американското Министерство на труда за работните места през юни показа, че работните места са се увеличили по-слабо от очакваното и че ръстът се е забавил спрямо май. Работните места в неселскостопанския сектор са се увеличили с 209 хил., а нивото на безработица е 3,6%. Икономисти, анкетирани от Dow Jone, очакваха 240 хил. нови позиции и сходно ниво на безработица.

Някои части от доклада обаче могат да дадат основание на Федералния резерв да възобнови повишаването на лихвените проценти по-късно този месец. Внимателно следените данни за заплатите се оказаха малко по-силни от очакванията. Средното почасово заплащане е нараснало с 0,4% през юни и с 4,4% на годишна база. Същевременно равнището на безработица се понижи спрямо 3,7% през май.

"По-слабата от очакваното статистика за работните места не беше подкрепена от някои други данни в доклада", пише Питър Чир от Academy Securities. Това беше "достатъчно смесен доклад, така че Фед вероятно може да отиде на 25 (повишение с 25 базисни пункта - бел. ред.) на следващото си заседание, но не е необходимо да очакваме много повече от това".

След публикуването на данните трейдърите запазиха залозите си, че Фед ще продължи да повишава лихвените проценти по-късно този месец. Според инструмента FedWatch на CME Group трейдърите оценяват на 92% вероятността за повишение на лихвения процент с четвърт пункт на 26 юли, което е приблизително същият процент като преди един ден. На заседанието си през юни централните банкери посочиха, че през 2023 г. може да предстоят още две повишения на лихвените проценти.

И трите основни индекса се насочват към седмичен спад. S&P 500 се понижава с около 0,95%, а Nasdaq е на път да отбележи спад от 0,7%. Dow е най-слабо представящият се от трите показателя, като се очаква да заличи 1,6%.

Цената на американския лек суров петрол WTI достигна най-високата си стойност от 8 юни насам от 72,76 долара за барел. От началото на седмицата цената се е повишила с 2,7%, което е най-добрият резултат от 7 април. Тази седмица е третата с поскъпване на петрола за последните четири седмици.

*Данните са актуални към 17:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 07.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още