fallback

Сигналите от юнските протоколи на Фед помрачиха настроенията на Wall Street

Пазарите реагираха и на новите данни за поръчките в производствения сектор, които се понижават през май

23:13 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с понижения, докато инвеститорите оценяват сигналите от протоколите от юнското заседание на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа спад от 0,38% до 34 288,64 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,2 на сто до 4446,82 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 0,18% от стойността си, смъквайки се до равнище от 13 791,65 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на публикувани по-рано през деня протоколи от заседанието на Фед през юни, които показаха, че не всички служители на Комисията по отворения пазар са били съгласни с паузата в затягането на паричната политика. Все пак несигурността относно това как рестриктивна политика на централната банка и неотдавнашната криза във финансовия сектор могат да повлияят на цялостната икономика накараха "почти всички" служители на Фед да сметнат за "подходящо или приемливо" да запазят нивото на федералната фондова лихва в диапазона между 5,0% и 5,25% на срещата през юни, става ясно от протоколите.

„Няма съмнение, че политиката на Фед за повишаване на лихвените проценти продължава да владее мислите на инвеститорите, свързани с пазарната траектория и икономическата траектория през втората половина на годината“, коментира Грег Басук, главен изпълнителен директор на AXS Investments.

Междувременно пазарите реагираха на новите данни за поръчките в производствения сектор, които показват спад през май. По-късно тази седмица ще бъдат публикувани и докладите за заетостта и заплатите, които ще покажат състоянието на пазара на труда.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 5 юли.

Акциите на Alphabet поскъпнаха с 1,92%, докато книжата на Meta прибавиха над 3,2% към стойността си.

Пониженията бяха най-значими в сектора на полупроводниците, където цената на акциите на Intel и Micron се понижи съответно с 2,7 на сто и 2,4%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа (ДЦК) нарасна съответно до 3,932% и 3,93 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, записа ръст от 0,32% до 103,36 пункта.

На петролните пазари цената на Брент нарасна с 0,5 на сто до 76,65 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 2,9% до 71,79 долара за барел.

Златото изтри 0,1% от стойността си като се търгуваше при 1927,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 05.07.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още