fallback

Банковите акции подкрепят американските индекси след стрес теста на Фед*

Според актуализирани данни американската икономика е нараснала с 2% през първото тримесечие

17:55 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на Wall Street започват новата сесия разнопосочно, след като станаха ясни резултатите от годишния стрес тест на големите американски банки, подкрепили финансовите акции, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибавя 0,1%, докато този на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,6%.

На червено обаче е технологичният индекс Nasdaq Composite, който се разделя с 0,2% от стойността си.

Стрес тестът на водещите американски банки показа, че те биха загубили 541 млрд. долара в хипотетичен апокалиптичен икономически сценарий, но все пак ще имат повече от достатъчен капитал, за да поемат загубите. Текущите оценки, дадени от Федералния резерв на банките, сред които JPMorgan Chase и Goldman Sachs, подкрепят твърдения на ръководители от Wall Street и регулатори, че системно важните банки могат да понесат тежки загуби.

Акциите на JPMorgan Chase поскъпват с 2,4%, тези на Bank of America - с 2,6%, а на Wells Fargo - с 3,2%.

Други финансови акции, ударени по време на банковата криза по-рано през годината, също се възползваха от ралито. Книжата на Charles Schwab поскъпват с 1,9%, тези на Western Alliance - с 2,6%, а на Zions Bancorporation - с 1,9%.

Положителни икономически данни сигнализират, че икономиката на САЩ остава устойчива въпреки надвисналите опасения за рецесия.

В четвъртък бяха публикувани актуализирани данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за първото тримесечие, според които налице е по-голям от очакваното растеж.

БВП се е увеличил с 2% на годишна основа за периода януари-март вместо преди това изчисляваните 1,3%. Това е и значително над очакваните 1,4% от Dow Jones. Това обаче е забавяне спрямо предходното тримесечие, когато ръстът на икономиката бе 2,6%.

Според обобщението на Бюрото за икономически анализи промяната идва до голяма степен от потребителските разходи и износа, представили се по-силно от очакваното.

Налице е и спад в молбите за помощи при безработица до най-ниското им равнище от май насам.

Само два търговски дни остават до края на първата половина на годината. От началото ѝ S&P 500 прибавя 14% и е напът да запише най-доброто си месечно представяне от януари. Nasdaq пък е нагоре с близо 30% - готвейки се да отпразнува най-доброто си полугодие от 1983 г. Dow засега е с най-лошо представяне с ръст от едва 2%.

И въпреки стабилната първа половина на годината мнозина на Wall Street очакват волатилна втора половина.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 3,848% и 3,902%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, расте с 0,3% до 103,2 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да расте. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,3% до 74,97 долара, а върху американския сорт WTI - с 1,5% до 70,59 долара за барел.

Златото обаче поевтинява с 0,7% до 1908,0 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 29.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още