fallback

Цената на петрола се повишава заради по-ниските запаси в САЩ

Опасенията, че възможните допълнителни лихвени повишения ще окажат влияние на търсенето, остават

11:30 | 28.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повишава в сряда, след като данните показаха по-голямо от очакваното намаление на запасите на САЩ, сигнализирайки за по-широко търсене в най-големия потребител на петрол, но повишенията бяха ограничени от опасенията за лихвените повишения, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 19 цента, или 0,26%, до 72,45 долара за барел, докато цената на американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 16 цента, или 0,24%, до 67,86 долара за барел.*

И двата договора загубиха по около 2,5% от стойността си по време на предходната сесия заради сигнали, че централните банки може да не са приключили с увеличенията на лихвите.

„Спадът в цената както на европейския, така и на американския петрол във вторник ги приближи до нивата на подкрепа, които се задържаха по време на пониженията на цените през последните няколко месеца“, коментира Вандана Хари, основател на компанията за анализи на петролния пазар Vanda Insights. “Отново тестваме пода на пазара, дали ще издържи – предстои да видим.“

Шестмесечният спред по цената на сорта Брент, при който цената за незабавна доставка е по-висока от тази за бъдеща, е достигнал най-ниското си равнище от шест месеца. От друга страна, двумесечният спред по цената е в противоположна позиция, в мечата структура на контанго, което е сигнал за достатъчно предлагане.

Запасите от суров петрол са се свили с 2,4 млн. барела в седмицата, приключила на 23 юни, според пазарни източници, позоваващи се на данните от индустриалната група на Американския петролен институт. Анализаторите очакваха намаление от 1,76 млн. барела. Правителствените данни за запасите на петрол ще бъдат публикувани по-късно днес.

Запасите от бензин са се свили с около 2,9 млн. барела, спрямо прогнозата за спад със 126 хил.

По отношение на търсенето председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви във вторник, че упоритата инфлация няма да позволи на банката да сложи край на поредицата от лихвени повишения. По-високите лихвени проценти могат да натежат на икономическата активност и търсенето на петрола.

Повишението на потребителското доверие през юни също доведе до опасения на пазара, че Фед вероятно ще продължи да увеличава лихвите.

Анализаторите смятат, че пазарите трудно ще се отърсят от опасенията, че по-високите лихви ще окажат влияние на глобалния икономически растеж и търсенето на петрола.

„Въпреки това ние ще продължим да очакваме затягане на пазара през втората половина на 2023 г. на фона на съкращенията в доставките на Саудитска Арабия, които ще влязат в сила през юли с риск от повишаване на цените от текущите им нива“, пишат анализатори от National Australia Bank.

Отделно, руското министерство на енергетиката заяви, че не вижда недостиг на бензин на вътрешния пазар, като компаниите са намалили износа и са увеличили производството, след като постепенно приключиха с планираната поддръжка.

Производството на дизелово гориво в края на юни се е увеличило с 2% над нивото си от същия период през миналата година и количеството на запасите е достигнало исторически връх, добавя министерството.

В Китай печалбите на индустриалните компании отбелязват двуцифрен спад през първите 5 месеца, след като по-слабото търсене понижи маржа на печалба, подсилвайки надеждите за повече политическа подкрепа, която да укрепи възстановяващата се бавно икономика след Covid-19.

*Цените са актуални към 10:35

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 28.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още