fallback

Европейските борси започват седмицата на червено

Новите сигнали за икономиката не вдъхнаха много оптимизъм у инвеститорите

20:17 | 26.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси завършиха търговията в първия ден от седмицата с понижения, докато инвеститорите следиха слабите икономически сигнали след една недобра седмица, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,1% надолу. Най-голямо понижение имаше при акциите на компаниите от сектора на здравеопазването – 1,1%, докато химическият сектор поведе ръстовете с 0,9%, следван от петролните и газовите компании, при които имаше повишение с 0,8%.

Европейски борси, 26 юни 2023 г. Таблица: CNBC

S&P Global Ratings повиши прогнозата си за брутния вътрешен продукт на еврозоната за 2023 г. от 0,3% до 0,6%, а като причина за това посочи стабилния пазар на труда, въздействието на фискалните мерки и перспективите за лихвените проценти. Въпреки това отбеляза, че част от добрите тенденции след пандемията избледняват, а по-високите лихви ще повлияят негативно на търсенето. Организацията понижи прогнозата си за растеж за 2024 г. от 1% до 0,9 на сто.

Междувременно проучване на германските бизнес нагласи значително се размина с очакванията на икономистите и установи, че компаниите „са подчертано песимистични“.

Английската централна банка в четвъртък изненадващо повиши лихвите с 50 базисни пункта, след като данните за инфлацията и ръста на заплатите се оказаха по-високи от очакваното. Междувременно Федералният резерв на САЩ реши да сложи на пауза увеличаването на лихвените проценти, макар че подчерта, че е вероятно да има още такива.

Цените на петрола се повишиха, след като уикендът беше бурен от гледна точка на международните събития, включително въоръжения бунт срещу руския президент Владимир Путин от страна на лидера на наемната военна група „Вагнер“ Евгений Пригожин. Цените поеха нагоре, тъй като инвеститорите следиха за потенциален недостиг на петрол, но повишението се сви след бързия край на бунта, воден от Пригожин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 26.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още