fallback

Цената на петрола започва седмицата с лек ръст*

Опасенията от нестабилност в Русия се прехвърлят върху доставките на суровината

10:34 | 26.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпва в понеделник, след като бунтът на руски наемници от „Вагнер“ през уикенда породи опасения за политическа нестабилност в Русия и потенциалното си въздействие върху доставките на петрол на един от най-големите производители в света, съобщава Ройтерс.

Цената на фючърсите върху европейския сорт Брент се повишава с 26 цента, или 0,35%, до 74,11 долара за барел, а американският петрол от типа West Texas intermediate (WTI) поскъпва с 22 цента, или 0,32%, до 69,38 долара за барел. И двата сорта суров петрол губят част от позициите си, след като напреднаха с по около 1,3% по време на ранната търговия в Азия.

Сблъсък между Москва и руските наемни бойци от „Вагнер“ беше предотвратен в събота, когато въоръжените наемници се изтеглиха от южния руски град Ростов съгласно споразумение, което спря бързото им настъпление към столицата.

Предизвикателството обаче повдигна въпроси за това колко здраво президента Владимир Путин държи властта и предизвика опасения за възможно прекъсване на доставките на руски петрол.

Консултантската компания Rystad Energy заяви в бележка късно в неделя, че не очаква да види значително увеличение в цените на петрола, заради „краткотрайното събитие“.

„Ние обаче вярваме, че геополитическият риск на фона на вътрешната нестабилност в Русия се е увеличил“, коментира Rystad .

Анализаторът на RBC Capital Markets Хелима Крофт смята, че в Русия има опасения, че Путин ще обяви военно положение, което ще попречи на работниците в големи товарни пристанища и енергийни съоръжения да отидат на работа, потенциално спирайки износа на милиони барели.

„Според нас Белият дом вчера е опитвал активно да се свърже с ключови местни и чуждестранни производители за планиране за извънредни ситуации, в които да поддържа пазара добре снабден с петрол, ако кризата се отрази на руското производство“, добави тя в бележка в неделя.

Анализатори на Goldman Sachs коментираха, че пазарите може да оценяват умерено по-високо вероятността вътрешната нестабилност в Русия да доведе до прекъсване на доставките. Въздействието обаче може да е ограничено, тъй като спот фундаментите не са се променили, добавят анализаторите.

Както Брент, така и WTI поевтиняха с около 3,6% миналата седмица на фона на опасения, че по-нататъшното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв може да намали търсенето на петрол в момент, в който икономическото възстановяване на Китай също разочарова инвеститорите след няколко месеца с по-слаби от очакваните данни за потреблението, производството и пазара на имоти.

„Икономическият растеж на Китай беше кошмар за пазара на суровини, особено за петрола и металите за индустриално производство“, обобщи анализаторът на CMC Markets Тина Тенг в бележка.

*Цените са актуални  към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 26.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още