fallback

Европейските борси приключиха седмицата със спадове

Акциите на компаниите от газовия и петролния сектор поевтиняха със средно 2,2% заради спада на цените на петрола

20:31 | 23.06.23 г.

Фондовите борси в Европа затвориха със спадове в петък. Общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0,34% до453,14 пункта, като повечето сектори, включени в бенчмарка, приключиха търговията със спадове.

Акциите на компаниите от газовия и петролния сектор поевтиняха със средно 2,2% заради спада на цените на петрола, пише MarketWatch.

Акциите на компаниите от миннодобивния сектор поевтиняха с 1,7%, докато акциите от телекомуникационния и здравния сектор поскъпнаха с по 0,7%.

В Германия DAX се понижи с 0,99% до 15 829,94 пункта, във Франция CAC40 спадна с 0,55% до 7163,42 пункта, а във Великобритания FTSE 100 изтри 0,54% до 7461,87 пункта.

Акциите на компанията Siemens Energy, която е част от германския конгломерат Siemens, се срина с 37%, след като се отказа от прогнозата си за печалбата за годината поради проблеми в подразделението си за вятърни турбини.

Неблагоприятните пазарни настроения се отразяват на борсите в световен мащаб. Уолстрийт също се насочва към седмичен спад, след като пазарите в азиатско-тихоокеанския сектор отбелязаха значителни понижения заради лихвените решения на централните банки.

Британската централна банка например поднесе голяма изненада в четвъртък, като повиши лихвените нива с 50 базисни пункта заради по-добрите от очакваното данни за заплатите и инфлацията.

Европейската централна банка прие увеличение на лихвите с 25 базисни пункта, докато Федералният резерв на САЩ избра да направи пауза, но заяви, че ще има още две увеличения на лихвите тази година.

Китайската централна банка миналата седмица понижи лихвените проценти по заемите, тъй като дългоочакваното възстановяване на икономиката след пандемията забуксува.

Цените на петрола са на път да паднат с повече от 3% тази седмица, според Ройтерс. Основна причина за срива са опасенията за търсенето и перспективите пред икономическия растеж.

Що се отнася до данните, доверието на потребителите в Обединеното кралство, измерено в проучване на GfK, се повишава за пети пореден месец и с повече от очакваното въпреки силния натиск върху разходите за живот и опасенията относно евентуална ипотечна криза.

Данните за продажбите на дребно на Острова показват ръст от 0,3% през май след повишение от 0,5% през април, т.е. има някакво малко забавяне.

В еврозоната първоначалните данни за индекса на мениджърите по покупките показват спад от 52,8 на 50,3 пункта, което представлява почти спиране на растежа. Границата от 50 пункта определя дали активността расте, или се свива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 23.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още